Sud za sportsku arbitražu u julu o žalbama ruskog fudbala na suspenziju

Sud za sportsku arbitražu u julu o žalbama ruskog fudbala na suspenziju

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani saslušaće u julu žalbe Rusije na suspenziju iz međunarodnih fudbalskih takmičenja zbog vojne intervencije u Ukrajini.

CAS će 5. jula saslušati žalbu Fudbalskog saveza Rusije na suspenzije koje su im uvele Evropska fudbalska unija (UEFA) i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA). Ruski klubovi i reprezentacije ne mogu da se takmiče na neodređeno vrijeme, a kazna je uslijedila nekoliko dana pošto je počeo rat u Ukrajini.

Drugo saslušanje obaviće se 11. jula i to će biti žalba četiri ruska fudbalska kluba zbog izbacivanja iz UEFA-inih takmičenja.

Klubovi bi mogli da traže hitne presude, zbog skorijeg početka kvalifikacija u UEFA-inim takmičenjima.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da suspenzija ruskih sportista i ekipa nema za cilj da ih kazni, već da zaštiti bezbjednost i integritet takmičenja "u vreme dubokog antiruskog raspoloženja".

Ruski fudbalski zvaničnici pokušali su da zamrznu suspenziju uoči baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali je CAS odbio zahtjev. Protivnik Rusije bila je Poljska, koja je odbila da igra utakmicu zbog rata u Ukrajini.

Poljska se kasnije plasirala na Svjetsko prvenstvo, na kome će igrati protiv Argentine, Meksika i Saudijske Arabije.

Ako CAS usvoji žalbu Fudbalskog saveza Rusije, ruske reprezentacije najvjerovatnije neće biti vraćene na Evropsko prvenstvo za fudbalerke i Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali bi klubovi trebalo da učestvuju u UEFA-inim takmičenjima u predstojećoj sezoni.

federalna.ba/Beta

sport Rusija Ukrajina
sport Federalni radio
0 28.06.2022 23:04
sport
0 28.06.2022 20:19
sport Federalni radio
0 28.06.2022 17:13
Ukrajina tržni centar Rusija
0 28.06.2022 11:27