Sud u Velikoj Britaniji odbacio tužbu Donalda Trumpa zbog 'Dosjea Steele'
(Izvor: EPA-EFE/ALLISON DINNER)

Sud u Velikoj Britaniji odbacio tužbu Donalda Trumpa zbog 'Dosjea Steele'

Visoki sud u Londonu odbacio je danas tužbu Donalda Trumpa za zaštitu podataka protiv britanske privatne istražiteljske kompanije zbog dosjea koji je navodio veze između njegove kampanje i Rusije.

Trump, glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., tužio je Orbis Business Intelligence zbog tvrdnji u dosjeu koji je napisao bivši britanski obavještajac Christopher Steele, koji je suosnivač Orbisa.

Sutkinja Karen Steyn odlučila je da se slučaj bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država ne može nastaviti, rekavši u pisanoj odluci da "nema uvjerljivih razloga da se dopusti nastavak suđenja po zahtjevu".

Trump je u izjavi svjedoka objavljenoj u oktobru rekao da je pokrenuo slučaj kako bi dokazao lažne tvrdnje u takozvanom dosjeu Steele, koji je 2017. objavila web stranica BuzzFeed, da je učestvovao u ''perverznim seksualnim radnjama'' u Rusiji, navodi Reuters.

Mnoge optužbe nikada nisu potkrijepljene, a advokati Trumpa (77) rekli su da je izvještaj "poprilično netačan" i da sadrži "brojne lažne ili izmišljene optužbe".

Orbis je, međutim, tvrdio da je Trump podnio tužbu samo kako bi riješio svoje "dugotrajne pritužbe" protiv kompanije i gospodina Steelea.

federalna.ba/Fena

Donald Trump tužba