Sud u Osaki presudio da je zabrana istospolnih brakova ustavna

Sud u Osaki presudio da je zabrana istospolnih brakova ustavna

Japanska zabrana istospolnih brakova ne krši ustav, presudio je okružni sud u Osaki.

Presuda je zadala udarac gay parovima i aktivistima za prava, nakon što je drugi okružni sud u Saporu 2021. godine presudio da je nepriznavanje istospolnih brakova "neustavno", prenosi BBC.

Japanski ustav definiše brak kao brak između "osoba suprotnog spola".

To je jedina zemlja u grupi G7 razvijenih nacija koja ne dozvoljava osobama istog pola da stupe u brak.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se većina javnosti zalaže za dozvolu istopolnih brakova u Japanu.

Nekoliko oblasti, uključujući Tokio, počelo je izdavati potvrde o partnerstvu, kako bi pomoglo istospolnim parovima da iznajme nekretnine i steknu pravo na posjete bolnici.

Slučaj Osake pokrenula su tri istospolna para, od kojih su dva muškarca i jedna žena. Ovaj slučaj je tek drugi te vrste koji se vodi u zemlji u kojoj su i dalje konzervativni stavovi prema homoseksualnosti.

Osim što je odbacio njihovu tvrdnju da je nemogućnost sklapanja braka neustavna, sud je odbacio i zahtjeve za milion jena odštete za svaki par koji je tvrdio da je pretrpio "nepravednu diskriminaciju" jer im nije dozvoljeno da se vjenčaju.

No, sud je također poručio da nije bilo dovoljno javne debate o istopolnim brakovima i da bi "možda bilo moguće stvoriti novi sistem" koji bi prepoznao interese istopolnih parova.

- Iz perspektive dostojanstva pojedinca, može se reći da je neophodno uvidjeti prednosti javnog priznanja istospolnih parova kroz službeno priznanje. Javna rasprava o tome kakav je sistem za ovo nije u potpunosti sprovedena - navodi se u presudi suda.

federalna.ba/Fena

Japan
sport vaterpolo Crna Gora Japan Svjetsko prvenstvo Mađarska
0 27.06.2022 15:31
Japan hirošima Nagasaki nuklearno oružje
0 21.06.2022 23:18