Sud u Japanu potvrdio zabranu istospolnih brakova
(Izvor: Arhiva)

Sud u Japanu potvrdio zabranu istospolnih brakova

Sud u Tokiju je u srijedu potvrdio zabranu istospolnih brakova, ali je rekao da nedostatak pravne zaštite za istospolne porodice krši njihova ljudska prava, komentar koji su tužitelji pozdravili kao korak ka usklađivanju Japana sa drugim zemljama iz grupacije G7, prenosi Reuters.

Japan je jedina država iz grupe G7 koja ne dozvoljava istospolne brakove, a njegov ustav definira brak kao zasnovan na obostranom pristanku oba pola.

Iako vladajuća stranka premijera Fumio Kishide još nije otkrila planove za razmatranje ovog pitanja ili predlaganje promjena, nekoliko starijih članova stranke podržava istospolne brakove.

U presudi od srijede, okružni sud u Tokiju rekao je da je zabrana ustavna, ali je dodao da nepostojanje pravnog sistema za zaštitu istospolnih porodica krši njihova ljudska prava.

- Ovo je zapravo prilično pozitivna presuda - rekao je Nobuhito Sawasaki, jedan od advokata uključenih u slučaj. "Iako brak ostaje i dalje zajednica između muškarca i žene, a presuda je to podržala, također je rečeno da trenutna situacija bez pravne zaštite za istospolne porodice nije dobra i sugerira da se nešto mora učiniti po tom pitanju."

Japan ne dozvoljava istospolnim parovima da se vjenčaju ili pravo nasljeđivanja, u slučaju recimo zajedničke kuće, i uskraćuju im se roditeljska prava u slučaje djece njihovog partnera, dok čak i posjete partneru u bolnici mogu biti uskraćene.

Iako općtinski certifikati o partnerstvu pokrivaju oko 60 posto stanovništva Japana, oni istopolnim parovima ne daju ista prava koja uživaju heteroseksualni parovi.

Presuda u Tokiju će vjerovatno biti uticajna jer japanska prijestolnica ima ogroman uticaj na ostatak države.

federalna.ba/Fena

Japan istospolni brakovi