Sud EU potvrdio zabranu emitovanja ruskom TV kanalu Russia Today

Sud EU potvrdio zabranu emitovanja ruskom TV kanalu Russia Today

Sud Evropske unije (EU) u srijedu je potvrdio zabranu emitovanja Russia Today (RT) uvedenu kao dio sankcija zbog ruskog napada na Ukrajinu.

"Veliko vijeće Opšteg suda odbacuje zahtjev RT France za poništenje sankcija EU-a kojima se privremeno zabranjuje emitovanje državnog ruskog TV kanala", saopšteno je iz suda

Među prvim restriktivnim mjerama, kao odgovor na rat u Ukrajini, EU je u martu suspendovala emitovanje ruske državne novinske agencije Sputnik i engleskih, njemačkih, francuskih i španskih kanala RT-a.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell objasnio je da bi takva odluka trebala prekinuti "sistemsku manipulaciju informacijama i dezinformacije Kremlja koje se primjenjuju kao operativno oruđe u napadu na Ukrajinu".

Presudom Suda EU-a utvrđeno je da sankcije "s ciljem zaustavljanja aktivnosti propagandnog sredstava podrške vojnoj agresiji" nisu prekršile opšti princip slobode izražavanja.

Navedeno da su ograničenja prava RT-a da bude saslušana "srazmjerna, neophodna i odgovarajuća za ciljeve kojima se teži" usprkos "izuzetnom kontekstu i hitnosti u kojoj su usvojeni sporni akti".

EU je uvela sedam paketa sankcija Rusiji od početka rata te zemlje protiv Ukrajine 24. februara.

Paketi sankcija EU-a su usmjereni na, između ostalih, predsjednika Rusije Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, a zabranjuju uvoz zlata, nafte i uglja i izvoz luksuzne robe, kao i isključivanje ruskih i bjeloruskih banaka iz korištenja međunarodnog platnog sistema SWIFT.

federalna.ba/AA

EU Russia Today