videoprilog Rosande Zovko (Dnevnik 1)

Studenti u Mostaru predstavili svoje vještine u programiranju

Natjecanje u programiranju za srednjoškolce i studente fakulteta informacijskih tehnologija održano je danas u Mostaru. Dio je to Sajma zapošljavanja kojeg organizira Fakultet informacijskih tehnologija mostarskog Univerziteta Džemal Bijedić.

130 studenata iz Mostara i cijele BiH predstavilo je danas svoja znanja i vještine  iz oblasti programiranja. Svjesni potreba suvremenog tržišta ,natjecanje vide kao svojevrsno povezivanje s IT firmama i mogućnost  pronalaska posla u toj oblasti.

„Ovo takmičenje je veoma važno jer ustvari dobijemo priliku da radimo na nekim konkretnim projektima, kao i da pronađemo neko svoje mjesto u nekoj firmi  moja kategorija su inovacijski izazovi i programiranje igrica“, smatra Emina Hadžić, studentica Fakulteta informacijskih tehnologija Mostar.

 „Mogu reći da su nam to zlatna vrata , ako se pokažemo na ovom takmičenju sigurno će nam se sve firme uočiti i bukvalno odmah imamo razvojno mjesto u firmi“, kaže nam Irfan Marić, student Fakulteta informacijskih tehnologija Mostar.

Ovo natjecanje održava se od 2008. godine s ciljem poticanja studenata na praktičnu primjenu znanja.  Sudionici imaju priliku upoznati i vodeće poslodavce iz oblasti informacijskih tehnologija.

„Mi smo ovo takmičenje započeli da bi promovirali programiranje zato se zove coding chalange ali to je preraslo u promociju naših studenata firmama da se naši studenti predstave firmama da studenti vide kakve sve opcije imaju ili dok rade ili dok studiraju, ali i da firme znaju koje sve opcije imaju“, pojašnjava Nina Bijedić, dekan Fakulteta informacijskih tehnologija Mostar.

 „Prema nekim procjenama oko 12 posto bruto domaćeg proizvoda u BiH dolazi od izvoza softvera, i ova naša organizaciona jedinica, naš FIT je prepoznat ne samo u BiH nego i u regionu 5,32 kao jedna respektabilna visokoškolska ustanova“, kazao je Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Širok je spektar mogućnosti za iskazivanje i implementaciju ideja na ovom natjecanju. Studenti, među ostalim, imaju priliku steći  iskustva u razvoju softverskih rješenja, poboljšati komunikacijske vještine i pripremiti se za buduće radno okruženje.

federalna.ba

natjecanje programiranje Fakultet informacijskih tehnologija
Mostarci online takmičenje programiranje
0 21.05.2021 11:10
INPUT Zenica programiranje strani jezici
0 18.01.2021 15:49