videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Studenti u kampanji prevencije raka grlića materice, promovirana i web aplikacija

Rak grlića materice je, generalno, četvrti najčešći tip raka, a kod žena drugi, odmah nakon raka dojke. Ključ u borbi protiv ove bolesti je prevencija pa stoga studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli već nekoliko godina aktivno učestvuju u evropskoj kampanji „Sedmica prevencije raka grlića maternice“. Danas su organizirali panel diskusiju, a tokom sedmice, slične aktivnosti, u saradnji s fakultetima iz Sarajeva, Brčkog, Mostara i Bihaća bit će održane i u drugim većim gradovima u Federaciji. Zbog mogućnosti prevencije, niti jedna žena ne bi trebala da umre od ove bolesti. Danas u Evropi zbog karcinoma materice svakih 18 minuta umre jedna žena, a u svijetu čak svake dvije minute.

Rak grlića materice je preventabilni karcinom koji pravovremenom dijagnostikom svakoj ženi pruža mogućnost stopostotnog izlječenja. Zbog toga je vrlo važno podići nivo svijesti i odgovornosti o redovnim ginekološkim pregledima, da bi karcinom bio otkriven u ranoj fazi, budući da je na početku obično asimptomatski.

„Podaci koje smo analizirali u pripremi za ovaj skup su nam sada pokazali da najveći broj žena koje smo detektovali s karcinomom grlića su žene koje su se javile već u drugoj fazi, u poodmakloj fazi karcinoma“, ističe Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK-a.

Ključ je, dakle, prevencija i djelovanje u tri pravca:

„Edukacija, druga stvar je prevencija u smislu vakcinacije i ostaje nam ono što je rak rana na našoj duši, zbog kojeg sada pokrećemo i sve druge mehanizme,a to je nacionalni registar, jer podaci su neegzaktni, zato što se skupljaju iz različitih izvora“, navodi prof. dr. Dženita Ljuca, šefica Katedre za ginekologiju na Medicinskom fakultetu UNTZ.

Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli stoga već godinama tokom Evropske sedmice prevencije grlića maternice intenziviraju svoje aktivnosti da bi sa što većim brojem žena razgovarali o ovom problemu.

„To je oboljenje koje je izazvano HPV virusom, a smatra se da je to spolno prenosiva infekcija. Naš je cilj svakako obuhvatiti mlade, obuhvatiti žene srednje živpotne dobi jer činjenica je da se rak grlića maternice najčešće pojavljuje kod žena od 35 do 50 godina, ali i kod ostalih“, kaže Semir Hadžić, student Medicinskog fakulteta UNTZ i koordinator projekta.

„Grupa naših žena u sklopu tih aktivnosti imala je priliku raditi papa test u Kliničkom centru. To je posebno važno za žene s invaliditetom“, ističe Tifa Tućić, predsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Ove godine, s istim ciljem, napravljena je i interaktivna web aplikacija.

„Interaktivni dio koji će na početku možda malo i da preplaši djevojke, ali ispod se odmah nalazi i pozitivna statistika koja je tu da ih ohrabri da urade taj pregled ukoliko im je potreban. Drugi dio aplikacije su najčešća pitanja i odgovori koji predstavljaju provjerene informacije, a treći dio je o samoj kampanji“, pojašnjava Lejla Bašić, predsjednica Udruženja mladih žena Girl Thing Tuzla.

 Web aplikacija je dostupna na adresi stopraku.ba.

federalna.ba/Mirela Čanović

rak grlića materice stopraku studenti Tuzla Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli
Superschools djeca sa posebnim potrebama Tuzla Kraljevo
0 19.05.2022 19:40
Dragan Čović Izborni zakon Tuzla
0 18.05.2022 16:48
Bijeljina Brčanska Malta Tuzla
0 15.05.2022 18:12
Tuzlanska kolona Brčanska Malta Tuzla
0 15.05.2022 08:44
Prva tuzlanska brigada Armija Republike BiH Tuzla
0 14.05.2022 14:42
promocija muzički spot Tuzla
0 13.05.2022 14:09