Studenti turizma posjetili primjere dobre prakse u Jablanici
(Izvor: AA)

Studenti turizma posjetili primjere dobre prakse u Jablanici

 Udruženje LiNK i Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru intenzivno rade na pružanju bolje i kvalitetnije prakse za mlade ljude, studente Univerziteta, kako bi na terenu, kroz direktnu komunikaciju s poslovnim ljudima iz različitih sektora vidjeli dobre prakse i naučili vrijedne lekcije, saopćili su iz tog udruženja.

U tu svrhu, održane su brojne prezentacije, sastanci, studijske posjete, a jedna od njih bila je i posjeta Jablanici koja je održana u saradnji sa Studijem turizma.

Tom prilikom studenti su u pratnji prof.dr. Veldina Ovčine i direktorice Udruženja LiNK Alise Gekić posjetili Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi", koji je u posljednje dvije godine značajno unaprijedio svoju muzejsku postavku kroz uvođenje popratnog sadržaja i modernih tehnologija.

Armin Balić, v.d. direktora tom prilikom predstavio je centralnu muzejsku postavku te ključne karakteristike Muzeja, dobre prakse kao i svakodnevne izazove sa kojima se Muzej suočava.

Kazao je kako je postavka Muzeja značajno unaprijeđena u posljednje dvije godine zahvaljujući saradnji i partnerstvu s lokalnim, regionalnim i međunarodnim akterima.

"Uz podršku Evropske unije i međunarodnih projekata značajno smo unaprijedili popratni sadržaj za posjetioce Muzeja. Pored standardne postavke, u sklopu Muzeja sada postoji kutak u kojem posjetioci mogu predahnuti uz topli napitak, kupiti autentični suvenir, isprobati VR setove i doživjeti Bitku za ranjenike ili skok sa Starog Mosta, informisati se uz e-vodiče na više stranih jezika te kroz aplikaciju 'Doživi Jablanicu' isplanirati svoj boravak i odabrati lokacije za obilazak. Ponosno možemo reći da Muzejska postavka prati zahtjeve posjetioca i da je prilagođena svjetskim trendovima na način da promoviše cjelokupan turistički potencijal regije", naglasio je Balić.

Turistički potencijal regije su prepoznale i članice Udruženja žena Most, koje su odlučile da pokrenu i prvo socijalno preduzeće u Jablanici.

Udruženje žena Most okuplja žene s ruralnih područja Jablanice i promoviše tradicionalnu proizvodnju i kulturni identitet BiH, a posebno Jablanice.

Žene, članice Udruženja, bave se proizvodnjom tradicionalne hrane, očuvanjem i promocijom bosanske kuhinje, nošnje, kulture, pjesme i drugih karakteristika našeg društva. Vođene vizijom o očuvanju tradicije i korištenju turističkog potencijala uz osnaživanje žena u društvu, članice Udruženja su odlučile osnovati Most M d.o.o. – prvo socijalno preduzeće u Jablanici. Ovom prilikom studenti su čuli njihovu priču i kušali neka od tradicionalnih bosanskih jela.

"Socijalno preduzetništvo predstavlja relativno novi oblik poslovanja, koje može da se odnosi na sve pravne forme poslovnih subjekata – zadruge, udruženja građana, zaštitne radionice, poslovne inkubatore, društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o)… To je poslovanje sa idejom da se ostvareni profit ulaže u razvojne svrhe poput  zapošljavanja ljudi koji teže dolaze do posla, obrazovanja, zaštite životne sredine, kulturnih aktivnosti u zajednici itd. 

Socijalno preduzetništvo je jako važno sa aspekta rješavanja društvenih problema kao što su isključenost, siromaštvo, nezaposlenost, a sve uz primjenu inovativnih metoda. Ovaj koncept se polako počinje primjenjivati u BiH i smatramo da će njegov potencijal tek doći do izražaja u narednim godinama, kad vidimo pozitivne efekte koje su ostvarili pioniri kao što je Most M", istakla je Alisa Gekić, direktorica Udruženja LiNK.

fefderalna.ba/Fena

muzej