Studenti se vraćaju u Mostar, slijedi drugi upisni rok na SUM-u

Studenti se vraćaju u Mostar, slijedi drugi upisni rok na SUM-u

Kraj je kolovoza i studenti se polako vraćaju u Mostar. Već se neki i useljavaju u Studentski centar, a na Sveučilištu u Mostaru slijedi drugi upisni rok. Premda je trend manjka studenata na svim visokoškolskim institucijama na SUM-u vjeruju da će broj upisanih studenata biti na razini prošlogodišnjeg.

Najviše interesovanja je, kažu u rektoratu Sveučilišta u Mostaru, za studij Biomedicine, te Logopedije i edukacijske rehabilitacije. Svjesni su, ističu, potrebe za borbom za svakog studenta, te svake godine pokušavaju uvesti novine.

"Vodimo računa o tome što su potrebe tržišta rada i kakav je interes. Ove godine smo kao što znate uveli studij kozmetologije na koji se prijavio dovoljan broj i odmah smo upisali te studente i organizirali. Počinje i s radom diplomski studij primaljstva", navela je 
dr. Vesna Kazazić, pomoćnica rektora SUM-a za nastavu, studente i pravna pitanja.

Kako sukladno potrebama tržišta uvode nove studijske grupe, neke će se zbog manjka interesovanja morati ugasiti. Primjerice na Latinskom jeziku, kao i na Arheologiji upisan je tek jedan student. Za novinarstvo je ove godine zainteresirano svega četvoro studenata. No, u Studentski centar u Mostaru studenti se polako useljavaju.

"Mi primamo u prvom natječaju 260 studenata plus imamo kvote za deficitarna zanimanja, sportaše i studente koji pomažu i rade u domu. Imamo 426 valjanih aplikacija, ima 15, 20 koje nisu valjane. To je nekih 60 posto veća potražnja što je divno čudo", kazao je ravnatelj Studentskog centra u Mostaru Dragan Milukić.

Cijena je ista kao i prošle godine -165 maraka. Premda ovise o subvencijama, kažu da svaku marku ulažu u podizanje studentskoga standarda. Tri topla obroka dnevno, klimatizirane sobe, topla voda i grijanje tijekom cijeloga dana, internet, kablovska televizija, fitnes, teretana - sve su to razlozi zbog kojih je, ističu u Centu, potražnja velika. Lucija Bašić iz Posušja, inače sportašica, sretna je, jer već četvrtu godinu u njemu živi.

"Centar nam je ponudio jednu jako dobru mogućnost, otvorio je klub tekvandoa, ja se tenkvandoom bavim 15 godina i pružili su nam posebne uvjete da mi dođemo, živimo, treniramo za njih, oni su nam omogućili smjštaj hranu, također i fakultet."

Na Sveučilištu u Mostaru u tijeku je drugi upisni rok. U prvom je upisano nešto manje studenata, ali to pravdaju općim trendom odlazaka mladih i manjim brojem učenika u srednjim školama.

federalna.ba

Mostar studenti
Krađa krađe trgovina trgovine Mostar
0 04.12.2022 10:50
femicid stop femicidu Mostar Stari most
0 03.12.2022 13:53
samoubojstvo samoubistvo Mostar
0 03.12.2022 10:20