Studenti Muzičke akademije UNSA nastupili u Galeriji BKC-a  

Januarski repertoar Koncertne sezone MAS zaokružen je koncertom studenata koji je održan 24. januara 2024. godine u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS.

Raznolik program otvorila je violončelistica Kanita Mekić (klasa: red. prof. dr. Belma Alić) koja je s pijanisticom i redovnom profesoricom MAS mr. Majom Ačkar-Zlatarević izvela stav “Andante-Allegro vivace” iz Sonate za violončelo i klavir u C duru op. 102, br. 1 Ludwiga van Beethovena, nakon čega su se uz klavirsku pratnju višeg umj. sar. dr. Milana Lucića predstavile sopranistice i studentice Odsjeka za solo pjevanje. Idna Muminović (klasa: red. prof. mr. Adema Pljevljak-Krehić) izvela je “Eccomi in lieta vesta...Oh! Quante volte, oh quante ”, ariju Giuliette iz opere “I Capuleti e i Montecchi” Vincenza Bellinija, dok je Jovana Pavlović (klasa: van. prof. Vedrana Šimić) interpretirala “Sì, mi chiamano Mimì”, ariju Mimì iz opere “La Bohème” Giacomo Puccinija. Stavove “Vivace ma non troppo - Adagio espressivo” i “Prestissimo” iz Beethovenove Sonate br. 30 u E duru, op. 109 svirala je Iva Lazić (klasa: red. prof. mr. Dragan Opančić i viši ass. mr. Zlatan Božuta).

U drugom dijelu trubač Anđelo Poljak (klasa: doc. mr. Admir Vračo) i umj. sar. Amile Čengić interpretirali su Koncert za trubu i orkestar u As duru Alexandera Arutiuniana, nakon čega je nastupio akordeonist Ivor Javor-Korjenić (klasa: red. prof. dr. Belma Šarančić i ass. mr. Azmir Halilović) koji je svirao djelo “Water Spirit” Staffana Mossenmarka.

Na repertoaru se našla i Sonatina za flautu i klavir Henrija Dutilleuxa koju je izvela flautistica Merima Hubjer (Klasa: red. prof. mr. Sakib Lačević i viša ass. dr. Mirna Mlikota-Dizdarević), te Sonatina za trombon i klavir Kazimierza Serockog u interpretaciji tromboniste Farisa Lačevića (klasa: red. prof. mr. Aleksandar Benčić). U izvedbi ova dva djela učestvovala je i viša umj. sar. mr. Lejla Klepo-Hadžić (klavir).

U završnici koncerta kompozitor Moamer Balihodžić (klasa: red. prof. dr. Dino Rešidbegović) izveo je svoju kompoziciju “Electro Harmonica” za usnu harmoniku sa procesorima.

federalna.ba/Koncertna sezona MAS

koncert