videoprilog Adle Dizdar Hodžić (Dnevnik 2) /Upozoravamo na uznemirujuće snimke!/

Struka upozorava: Škole sve manje odgajaju, naglasak na obrazovanju

U javnosti se prije nekoliko dana pojavio snimak u kome jedan učenik osnovne škole “Risto Proroković” iz Nevesinja tuče drugog, a uskoro se saznalo da u toj školi vršnjačkog nasilja ima još – veća je grupa osnovaca, zabilježeno je, maltretirala manju.

Spomenuta škola, te relevantne i nadležne institucije utvrđuju činjenice i razmatraju šta činiti dalje. Istovremeno, struka upozorava da je vršnjačko nasilje problem, i to veliki. I da je šireg konteksta od obrazovanja.

Podsjećamo, prošlo je samo pola godine otkako se sličan scenarij odigrao u Jajcu. Reakcija nadležnih bila je slična – u Nevesinju, kao i u Jajcu onomad, utvrđuju činjenice i postupaju onako kako to propisi nalažu.

“Kada se nešto desi, naravno da odmah alarmiramo da utvrdimo zašto se to desilo u datoj školi, u smislu da li su naši uposlenici u pedagoškim službama upotrijebili sve moguće instrumente, mjere koje im daje nadležnost njihovog radnog zadatka”, kazala je Natalija Trivić, ministrica prosvjete RS-a (US).

Postoje u obrazovnim sistemima naše zemlje jasni protokoli i o prevenciji nasilja, i to ne samo vršnjačkog. No javnost se, nakon snimaka poput ovih iz Nevesinja ili Jajca, zapita – odgovaraju li oni vremenu i prilikama u kojima živimo? Oni koji se društvenim fenomenima bave upozoravaju kako je očito da kao društvo imamo problem u obračunu s vršnjačkim nasiljem.

“Nekad je škola imala vrlo naglašenu odgojnu komponentu, govorili smo o odgojno-obrazovnom procesu. Sada je te odgojne komponente sve manje, sve više naglasak na obrazovanju, i to obrazovanje nije, izgleda, usklađeno sa stvarnošću, s vremenom, potrebama”, ističe psiholog Marko Romić.

Istovremeno, prosvjetni radnici upozoravaju da nisu škole te koje vršnjačko nasilje proizvode.

“Ogroman je utjecaj porodice, medija, međusobne otuđenosti unutar porodica, međusobne otuđenosti između djece, utjecaj interneta, a škola se nosi sa svime time svim raspoloživim mehanizmima”, ističe direktorica OŠ “Risto Proroković” iz Nevesinja Mara Šaran.

U Nevesinju će mjere i sankcije za vinovnike dva odvojena nasilna incidenta u školi tek razmatrati. U Jajcu, u slučaju u kojem je pretučena djevojčica morala potražiti ljekarsku pomoć, nezvanično doznajemo, tek sada kompletiraju prekršajne prijave. No stručnjaci su jasnog stava - uprkos postojanju raznih tijela koja se bave prevencijom nasilja i koja obično čine sve nadležne ustanove i institucije u jednoj sredini, ne reagujemo dovoljno dobro.

“Da je bila kvalitetna reakcija kad smo prije nekoliko godina svjedočili samoubojstvu nekoliko učenika, vjerojatno da bi iza toga bile poduzete neke sustavnije mjere i da bi vršnjačkog nasilja bilo manje”, ocjenjuje Romić.

Vjerovatno bi ga bilo manje da regujemo preventivno. Umjesto toga, redove crne hronike nerijetko ispisuju nam djeca. I to u obje uloge. I nasilnika i žrtve.

federalna.ba

škola škole vršnjačko nasilje
Afganistan škole djevojčice
0 18.01.2022 09:14
HNK škola online nastava
0 16.01.2022 12:21
Livno vršnjačko nasilje Policijska akademija
0 08.01.2022 12:59
Naida Hota-Muminović projekti škole vrtići Vlada KS
0 30.12.2021 09:57