Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajuće otapanje leda u okeanu oko Antarktika

Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajuće otapanje leda u okeanu oko Antarktika

Ledena površina u okeanu koji okružuje Antarktik se znatno smanjila i sada je ima manje u odnosu na svaki prethodno zabilježen nivo tokom zime koja je sada tamo, pokazuju satelitski podaci.

Ti podaci za stručnjake su zabrinjavajući jer se vjerovalo da je ta oblast otporna na globalno zagrijavanje klime, piše britanski BBC.

"To je mnogo više od svega što smo vidjeli, gotovo je zapanjujuće", izjavio je Valter Majer, koji prati morski led u američkom Nacionalnom centru za podatke o snijegu i ledu.

Stručnjaci upozoravaju da bi nestabilnost Antarktika mogla da ima dalekosežne posljedice, prenosi BBC.

Ogromno ledeno prostranstvo Antarktika reguliše temperaturu planete, jer bijela površina odbija energiju Sunca nazad u atmosferu i takođe hladi vodu okeana.

Bez leda koji hladi planetu, Antarktik bi se mogao od "Zemljinog frižidera" pretvoriti u "radijator" jer će bez leda okean upijati toplotu, kažu stručnjaci.

Na površini okeana oko Antarktika sada pluta manje od 17 miliona kvadratnih kilometara leda, što je 1,5 miliona kvadratnih kilometara leda manje od septembarskog prosjeka i znatno ispod prethodnih minimuma tokom zime na južnoj polulopti Zemlje - od marta do oktobra. To smanjenje je pet puta veće od površine Velike Britanije i njenih ostrva.

Uz to, od 1990-ih godina, topljenje kopnenog leda na Južnom polu je doprinijelo porastu nivoa mora i okeana u svijetu za 7,2 milimetara. Iako skromno, to povećanje mijenja vrijeme i može dovesti do opasno jakih olujnih udara koji bi mogli da zbrišu priobalna naselja. Ako bi se značajne količine kopnenog leda počele topiti, uticaji bi bili katastrofalni za milione ljudi širom svijeta.

federalna.ba/Beta

klimatske promjene Antarktik
papa Franjo klimatske promjene Konferencija UN-a o klimatskim promjenama
0 02.12.2023 11:30
Dubai fond klimatske promjene
0 01.12.2023 11:37
klimatske promjene gubitak ekonomija
0 28.11.2023 08:35
papa Franjo klimatske promjene
0 27.11.2023 21:45