Stručnjaci iz Barselone prenijeli iskustva o nasilju na osnovu spola
(Izvor: Fena)

Stručnjaci iz Barselone prenijeli iskustva o nasilju na osnovu spola

Fondacija lokalne demokratije danas je u Sarajevu organizirala seminar na kojem su učesnici razmijenili iskustva o zaštiti protiv rodno zasnovanog nasilja Barselone i Sarajeva.

Seminar se održao u okviru projekta saradnje kojeg finansira Gradsko vijeće Barselone. Predstavnici nadležnih službi iz Barselone predstavili su sistem prevencije i zaštite od nasilja na osnovu spola uspostavljenog u Barseloni.

- Ovom posjetom Sarajevu želimo otvoriti nove vidove saradnje da vidimo kako možemo prenijeti svoja iskustva, a također i čuti iskustva iz Kantona Sarajevo. Projekti se tiču nasilja na osnovu spola i tu su projekti koji uvažavaju probleme koje imaju osobe sa posebnim potrebama. Doveli smo stručnjake koji rade na prevenciji i zaštiti nasilja na osnovu spola, tako da profesionalci iz Sarajeva mogu preuzeti njihova iskustva i poboljšati svoj sistem prevencije i zaštite - kazala je zamjenica gradonačelnice Barselone Laura Perez.

U okviru navedenog projekta otvoren je Centar za žene za besplatnu pravnu i psihološku podršku.  

- Žrtve nasilja trebaju veliku podršku kako instutucionalno tako i vaninstitucionalno. Kao Fondacija trudimo se pomoći kroz naše servise i sistem u Kantonu Sarajevo - rekla je izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.

Federalna.ba/Fena

rodno zasnovano nasilje seminar
šah Šahovski savez Federacije Bosne i Hercegovine Brčko distrikt BiH seminar
0 16.04.2024 10:41
seminar Bihać Vanjskotrgovinska komora BiH USK
0 31.01.2024 19:01
OSCE Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini rodno zasnovano nasilje
0 12.12.2023 17:07
Tuzlanski kanton rodno zasnovano nasilje nasilje nad ženama nasilje u porodici
0 11.12.2023 14:01
rodno zasnovano nasilje
0 08.12.2023 19:17