Strik: BiH se mora okrenuti pravednom sistemu vrijednosti

Strik: BiH se mora okrenuti pravednom sistemu vrijednosti

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić sastao se danas s članicom Evropskog parlamenta Tineke Strik. 

Zvizdić je rekao da je Strik snažna zagovornica euroatlantskih težnji Bosne i Hercegovine i da je podržala otvaranje pregovora za članstvo u EU, na čemu su joj proevropski orijentirani građani BiH iznimno zahvalni.

- Otvaranje pregovora je od ogromnog značaja za BiH kako bismo sa političkog nivoa prešli na stručni, odnosno administrativno-tehnički nivo, gdje će politika imati sve manje prilike da se umiješa, jer je pravna stečevina EU jasna i nedvosmislena i mora se u cijelosti transponirati u zakonodavstvo države koja želi biti članica EU. Svjesni smo da je otvaranje pregovora početak puta na kojem ćemo se suočavati sa unutrašnjim izazovima kojima se pokušava blokirati put BiH u EU, ali je naš cilj da ispunimo sve uslove i reforme koji su pred nama - rekao je tokom sastanka Zvizdić.

Tineke Strik je rekla da je otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom izuzetno važan znak za napredak države na putu pristupanja EU i da je građanima potrebna kredibilna perspektiva o članstvu u EU. Naglasila je da je nemogućnost provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava veoma zabrinjavajuća i da se Bosna i Hercegovina mora okrenuti pravednom sistemu vrijednosti, saopćeno je iz PSBiH.

federalna.ba/Fena

Tineke Strik Denis Zvizdić Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Parlamentarna skupština BiH
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 18.04.2024 16:40
Predstavnički dom Parlamentarna skupština BiH sjednica
0 18.04.2024 12:27
Tineke Strik Kemal Ademović
0 04.04.2024 16:55