Strahuje se za sudbinu više od hiljadu boraca iz Mariupolja
(Izvor: Reuters)

Strahuje se za sudbinu više od hiljadu boraca iz Mariupolja

Više od hiljadu boraca koji su se predali nakon pada Mariupolja prebačeno je u Rusiju na istragu - javljaju državni mediji.

Za Ukrajince su nacionalni heroji. Marinci, graničari i borci Azova koji su zadržavali rusko napredovanje više od osamdeset dana – kupivši dragocjeno vrijeme Ukrajini za odbranu. Ali u Rusiji se na njih gleda sasvim drugačije, posebno na pripadnike bataljona Azov, jedinice koja je nekad imala veze s krajnjom desnicom.

Nakon njihovog zarobljavanja uslijedili su pozivi ruskih političara da se prema njima postupa ne kao prema ratnim zarobljenicima – već kao prema teroristima i ratnim zločincima.

Strahuje se da bi njihov transfer na "istragu" mogao biti početak ovog procesa i kraj ukrajinskih nada da će biti vraćeni putem razmjene zarobljenika.

U međuvremenu, Rusija i Ukrajina uspjele su izvršiti razmjenu mrtvih - uključujući i one ubijene u obrani Mariupolja. Svaka strana predala je 160 tijela - rijedak trenutak primirja u ovom krvavom sukobu.

Tijela nekih ukrajinskih boraca poginulih braneći ključnu luku na jugoistoku Mariupolja stigla su u Kijev, tvrde porodice vojnika. Kažu da je to bio dio razmjene s Rusijom, pri čemu je svaka strana dobila 160 tijela. Moskva nije komentirala ove tvrdnje.

Borci su proveli sedmice skriveni u gradskoj čeličani Azovstal. U maju su preživjeli zarobljeni.

federalna.ba/BBC

Mariupolj borci Rusija istraga