videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Stotinu dana Vlade TK-a: Ispunjeno 11 od 18 mjera iz ekspozea premijera

Prošlo je stotinu dana od formiranja nove Vlade Tuzlanskog kantona. Rezultati dosadašnjeg rada predstavljeni su danas, a prema riječima nadležnih, ispunjeno je više od pola zacrtanih ciljeva. Mjere iz ekspozea premijera se, polako, ali sigurno, ispunjavaju, kazali su.

Na početku rada nove Vlade Tuzlanskog kantona predstavljeno je 18 mjera iz ekspozea premijera Halilagića. Stotinu dana poslije, realizovano je ukupno 11 što je, kažu nadležni, itekako dobar rezultat. Sve se, s obzirom na vremenski rok, moralo raditi ubrzano, podsjećaju, zbog čega su, osim redovnih sjednica, održali i veliki broj vanrednih.

„Razlog većeg broja vanrednih sjednica je činjenica da moramo ubrzano djelovati, ubrzano raditi i preko 300 mjera i odluka smo donijeli kao Vlada, što će reći da smo na zaista dinamičan i agilan način funkcionisali i tako radimo i to je ono što smo na početku i govorili“, kaže Irfan Halilagić, premijer TK-a (SDA).

Veliki broj sastanaka i sjednica rezultirao je ispunjavanjem većeg broja zadatih ciljeva. Kada je u pitanju sektor obrazovanja, najvažnije je urađeno. Doneseni su novi pedagoški standardi za osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

„Radi javnosti je važno da kažemo da će od ove godine pa do 2025. ukupan iznos ulaganja u obrazovanje biti oko 18 miliona samo na implementaciju pedagoških standarda“, istakao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK-a (SDA).

Podsjetili su da su posljednji standardi doneseni 2004. godine te nisu bili adekvatni ni za učenike, ni za nastavnike. Bilo je potrebno obratiti pažnju na sve, od broja učenika u odjeljenjima do vannastavnih aktivnosti.

„Tu su poslovi koje nismo obavljali u školama, a koji nisu bili propisani pedagoškim standardima. Po prvi put smo to sve napisali i za svakog nastavnika će biti priznato to što radi, a poseban fokus smo stavili na rad razrednika jer danas biti razrednik u odjeljenju i ne biti je ogromna razlika“, naglasio je Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK-a.

Osim ulaganja za implementaciju pedagoških standarda, Vlada će izdvojiti i sredstva za saniranje javnih objekata na području ovog kantona.

„Sve naše škole na području Tuzlanskog kantona u narednom periodu dobit će nove fasade, novu stolariju, nastojat ćemo da i krovovi u školama budu tretirani kao mjera energetske efikasnosti, poboljšat će se sistem grijanja i to će značiti bolje uslove za učenike i za nastavnike“, poručio je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK-a (SDA).

Ukoliko  sve navedeno  bude ispunjeno i obrazovne institucije budu djelovale po novim pedagoškim standardima, mogla bi ovo biti prekretnica za obrazovni sistem na ovom području. Teoretski zvuči obećavajuće, no svi očekuju rezultate iz prakse.

federalna.ba

Vlada Tuzlanskog kanton
korupcija Vlada Tuzlanskog kanton Ambasada SAD
0 18.05.2022 19:32
Vlada Tuzlanskog kanton Dan Evrope Dan Zlatnih ljiljana Dan pobjede nad fašizmom Dan logoraša
0 09.05.2022 17:00
Vlada Tuzlanskog kanton dječiji doplatak povećanje
0 22.03.2022 17:00
Skupština TK Vlada Tuzlanskog kanton
0 28.02.2022 16:48
Vlada Tuzlanskog kanton
0 10.02.2022 17:14