Stotine hiljada građana Barcelone obilježilo Nacionalni dan Katalonije
(Izvor: AA)

Stotine hiljada građana Barcelone obilježilo Nacionalni dan Katalonije

Oko 150.000 građana okupilo se u nedjelju u Barceloni na najveći katalonski praznik - Nacionalni dan Katalonije, tražeći usvajanje Deklaracije o nezavisnosti.

U protekloj deceniji je skup, koji se održava 11. septembra, privukao nekoliko stotina hiljada ljudi koji traže stvaranje nove države u ovoj zapadnomediteranskoj pokrajini.

Jedinstvo između političkih stranaka koje se zalažu za nezavisnost i grupa civilnog društva koje su predvodile inicijativu za nezavisnost u oktobru 2017., koja nije dobila međunarodnu podršku, u opasnosti je da se raspadne zbog suprotstavljenih stavova.

Katalonska nacionalna skupština (ANC), građanska grupa koja je organizovala marš, oštro se protivi razgovorima koje katalonska vlada vodi s centralnom vladom Španije u Madridu.

Uticajna organizacija tvrdi da je izgubila povjerenje u političke stranke i da je spremna krenuti dalje bez njih ka novom pokušaju otcjepljenja od Španije.

To je dovelo do toga da regionalni predsjednik Katalonije Pere Aragones postane prvi katalonski lider koji nije prisustvovao godišnjem maršu. On ističe da su razgovori s vladom španskog premijera Pedra Sancheza od vitalnog značaja.

Policija u Barceloni saopštila je da je skupu prisustvovalo 150.000 ljudi, dok organizatori tvrde da je bilo prisutno nekoliko stotina hiljada učesnika više.

Učesnici su pored katalonskih zastava nosili transparente kojima su od regionalnih vasti tražili da usvoje Deklaraciju o nezavisnosti ili da podnesu ostavku.

Parlament Katalonije je proglasio nezavisnost temeljem referenduma o nezavisnosti od 1. oktobra 2017., iako je španska vlada referendum proglasila neustavnim.

federalna.ba/AA

Nacionalni dan Katalonije Barcelona
Xavi Barcelona Manchester United
0 07.11.2022 16:12
Xavi Hernandez Barcelona Liga šampiona
0 25.10.2022 14:39
Barcelona Real Madrid El Clasico La Liga
0 16.10.2022 20:51