Prilog Maide Alić

Stoltenberg u Sarajevu: NATO ne može i neće dozvoliti sigurnosni vakuum u BiH

Nakon sinoćnje radne večere sa članovima državnog Predsjedništva, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se jutros sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto. NATO ostaje posvećen pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu, a svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane, kazao je Stoltenberg.

"Zabrinuti smo secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim utjecajem, posebno Rusije. To prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i moraju raditi na napretku."

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da saradnja našoj zemlji sa NATO savezom pruža priliku za produženje sigurnosti i jačanje kapaciteta. Kroz saradnju u mirovnim misijama pojačavamo sposobnost odbrambenih snaga, kazala je Krišto i dodala da postoji politička volja NATO saveza da BiH može postati njena članica:

„Mi ćemo i dalje u BiH aktivno raditi na postizanju konsenzusa oko svih pitanja kada je u pitanju saradnja BiH i NATO. To je i naša obaveza, a i sve ono što imamo i čemu težimo jeste osiguranje mira, stabilnosti i prosperiteta u BiH, ali i u cijeloj regiji.“

Stoltenberg se sastao i sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt), pružio mu punu podršku. Kazao je da je zadovoljan produžetkom misije Althea u BiH, te da NATO ne može i neće dozvoliti sigurnosni vakuum u BiH:

"NATO ima historiju prisutnosti u BiH i historiju saradnje sa Uredom visokog predstavnika. Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne naprijed."

Što se tiče samih izjava Jensa Stoltenberga, one nemaju neku posebnu snagu, samu snagu ima to što je on došao u ovom trenutku, čime želi da pojača odlučnost da zaštiti ovaj prostor od ruskog utjecaja, kaže za Radio Federacije vojni analitičar Antonio Prlenda.

„Što se tiče naših političara to neće ništa promijeniti, ali dolazak Stoltenberga pokazuje da je BiH u sferi NATO-a i da NATO želi BiH u svom članstvu, kazao je Prlenda. Nakon posjete Sarajevu, šef Alijanse odlazi na Kosovo.