Stoltenberg: Alijansa ne planira slanje trupa u Ukrajinu
(Izvor: EPA-EFE/RONALD WITTEK)

Stoltenberg: Alijansa ne planira slanje trupa u Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da vojni savez ne planira da šalje borbene trupe u Ukrajinu, povodom izvještaja da pojedine zapadne zemlje možda razmišljaju o razmještanju vojnika u toj ratom razorenoj zemlji.

On je podsjetio da saveznici iz Alijanse pružaju podršku Ukrajini bez presedana, te da su to radili od 2014. godine i pojačali nakon onoga što je nazvao "invazijom u punom obimu". "Međutim, ne postoje planovi za borbene trupe NATO-a na terenu u Ukrajini", rekao je Stoltenberg agenciji AP.

Uoči jučerašnje posjete Parizu, gdje su najviši zvaničnici iz više od 20 zemalja razgovarali o opcijama za povećanje pomoći Ukrajini, slovački premijer Robert Fico rekao je da neke zemlje razmatraju da li da sklope bilateralne sporazume o slanju trupa u Ukrajinu da bi joj pomogle u sukobu sa Rusijom. Fico je naglasio da njegova administracija ne predlaže slanje slovačkih vojnika, ali nije iznio detalje o tome koje države razmatraju takve sporazume, niti šta će vojnici raditi u Ukrajini.

Predsjednik slovačkog parlamenta Peter Pelegrini istakao je da Slovačka neće slati trupe u Ukrajinu. 

federalna.ba/Srna

Jens Stoltenberg trupe Ukrajina