Stolac: Obilježena 29. godišnjica stradanja i progona Bošnjaka

Stolac: Obilježena 29. godišnjica stradanja i progona Bošnjaka

Polaganjem cvijeća na platou "Koštane bolnice" u Stocu u četvrtak naveče je obilježena 29. godišnjica stradanja i progona Bošnjaka Stoca te sjećanje na žrtve "Koštane bolnice", a u organizaciji Udruženja logoraša Stolac, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Udruženja logoraša Stolac i maloljetni logoraš Amer Đulić kazao je kako svake godine na ovaj dan kada je, kako navodi, "završeno etničko čišćenje Bošnjaka Stoca", organiziraju manifestaciju koja je posvećena žrtvama "Koštane bolnice", ali i sjećanju na progon Bošnjaka Stoca u tome razdoblju.

"Zadovoljni smo presudom Međunarodnog suda u Haagu od 111 godina šestorci, ali nismo zadovoljni presudama na županijskim i državnim sudovima gdje se većinom sudi osobama koje su radile zločine na ovome mjestu, ali i u logorima 'Dretelj', 'Gabela' i slično", poručio je Đulić, objavila je Federalna novinska agencija (FENA).

Dodao je kako će se nastaviti boriti za pravdu i istinu koja se dogodila ovdje prije 29 godina.

Pored ovoga obilježavanja, na platou Stare tepe u Stocu upriličena je promocija knjige Udruženja logoraša Stolac "Hercegovački krugovi pakla".

Đulić je napomenuo kako je knjiga posvećena stradanjima u logorima "Grabovina", "Gabela", "Silos" i "Ljubuški".

federalna.ba/AA

Stolac godišnjica
zemljotres Stolac
0 05.10.2022 09:08
Vlada Tuzlanskog kanton 2. korpus Armije RBiH godišnjica obilježavanje
0 29.09.2022 19:30
Stolac Svjetski dan turizma
0 27.09.2022 19:28