videoprilog Adle Dizdar-Hodžić (Federacija danas)

Stolac dobija sportsku dvoranu – odbojkašice Iskre igrat će u svom gradu

Posjetili smo Stolac i lokalitet na kojem bi naredne godine trebala stajati sportska dvorana. Zanimalo nas je kako teku radovi – i, ono važnije, kome će dvorana služiti.

U 10 godina postojanja stolačke Iskre, rukometom se bavilo dvjestotinjak djevojčica i djevojaka. Nerijetko su klubu pristupale u nedostatku prilika za bavljenje nečim drugim, no uglavnom se onda rađala ljubav ka tom sportu. Tako je bilo i s Irmom Mulać, koja u Iskri trenira već četiri godine: „Nije da ima više nekih opcija u Stocu, ali i da ima, danas se sigurno ne bih prebacila negdje drugo“.

Danas u Iskri trenira 60-ak djevojaka, u omladinskoj i još tri niže kategorije. Uglavnom su dijelom regionalnih liga i prvenstava i u svakoj od njih se suočavaju s istim problemom – gdje igrati službene, odnosno utakmice koje traže određene propise - Stolac sportsku dvoranu nema. Omladinske su kategorije ranije mogle igrati u školskoj dvorani, od ove sezone ni to više nije opcija. Pa se igra gdje stignu - doslovno.

„Do sada su nam klubovi izlazili u susret da igramo s omladinskoim kategorijama. Seniorski klubovi su igrali najčešće u Sportskoj sali na Berkovićima, mada nekada smo morali uzeti termine i u Gradskoj dvorani u Čapljini, u Mostaru... Primorani smo čak ove godine i omladinske kategorije da nam nastupaju van Stoca“, ističe Deniel Vojinović, predsjednik OŽRK Iskra Stolac.

Na svu sreću - ne još zadugo. U Vidovom polju, nadomak magistralnog puta Stolac - Neum, radi se punom parom. Gradi se dvorana, višenamjenska. Na zadovoljstvo svih. Mladih sportašica posebno.

„Pošto smo trenrali u školskoj dvorani, mislim da će nam ova dvorana puno značiti, moći će nas i publika doći gledati i bodriti - i to nama mnogo znači“, govori Iskrina rukometašica Anđela Previšić.

Irma dodaje kako trenutno igraju za mlađe kadetkinje, ali da će kroz nekoliko godina igrati i za seniorski tim - pa bi im jako značilo da igraju u svom gradu, a ne izvan njega.

Počelo se graditi prošlog ljeta. U Gradskoj upravi Stoca, grada koji izgradnju i finansira, intenzitetom radova su zadovoljni. Narednog bi mjeseca objekt trebao biti natkriven, a onda počinju unutrašnji radovi.

„Radovi idu dobro. Plan je da u 8. mjsecu 2024. godine, poslije 24 mjeseca, završimo tu dvoranu. Puno će značiti za cijeli grad“, kaže gradonačelnik Stjepan Bošković (HDZ BiH).

Dvorana će zadovoljavati službene propise i dimenzije za više sportova. Imat će dvije tribine, 1000 sjedećih mjesta. A osim sportu, služit će, najavljuju u Gradu Stocu, i za organizaciju brojnih drugih manifestacija i događaja.

federalna.ba

Stolac odbojka Iskra