videoprilog Dijale Halilagić (Dnevnik 2)

Što ne može na državnom i federalnom, može na kantonalnom nivou

Kraj godine donio je nova politčka preslagivanja. Nakon HNK-a, SDA iz Vlade izbacio NES i u Unsko-sanskom kantonu, i opet kontra stavu centrale stranke. Što ne može na državnom i federalnom, može na kantonalnom nivou. SDP, NiP, SDA i POMAK od jučer čine novu Vladu USK-a. Danas je to bio povod i za unutarstranačka preslagivanja.

Sukobi unutar stranaka, neslaganje s centralama i ideološka razilaženja obilježili su pregovore o formiranju nove većine u Unsko-sanskom kantonu. Kršenje sporazuma i napuštanje stranaka nije novina, no otkud NiP i SDP sa Strankom demokratske akcije - jeste.

„Nije prvi put da smo isticali da je SDA u USK-u - pored svih napada koji su vršeni na nju na nivou ostatka države - ovdje bolja od stranke NES. Imamo SDA i NES, s drugima ne možemo ići“, kaže Halil Bajramović, predsjednik Kantonalnog odbora NiP-a USK-a.

Ultimatume nije prihvatala nijedna strana. Nakon izbacivanja iz pregovora i formiranja Vlade bez NES-a, predsjednik stranke Nermin Ogrešević kratko je na društvenim mrežama poručio:

„Bakir Izetbegović napravi danas Četvorku. Aferim.“

A zastupnike NES-a koji su podržali Vladu Ogrešević je isključio iz stranke.

„Činjenica je da se kolega Halilović i ja u zadnje vrijeme ne slažemo s politikom NES-a, s odlukama NES-a i ovdje u Skupštini i u Vladi, te ono što je prethodilo ovom stanju, a to je učešće NES-a u radu državne i Federalne vlade“, ističe Agan Bunić, zastupnik NES-a u Skupštini USK-a.

Iz pregovora se povukla Naša stranka, pa je tako Sarajevska trojka pukla u USK-a. Naša stranka ostala bez jedinog zastupnika.

„Nisam mogao provesti ovu odluku Predsjedništva, nisam se s njom složio iz više razloga, prvenstveno jer smo mi dio bloka. Osim toga, razlog je i što mi na području USK-a najbolje znamo kakva je naša pozicija ovdje i s kojim ljudima trebamo ili ne trebamo ući u vlast“, objašnjava Jasmin Hušić, zastupnik NS-a u Skupštini USK-a.

Ostaje im da dokažu da je nova Vlada bolja od prethodne. Građanima je glavni problem budžet. Prema riječima novog premijera Nijaza Hušića (SDA) – nema razloga za zabrinutost.

„Neće se osjetiti nikakav zastoj kantona u finansijskom smislu. Potrudit ćemo se i u administrativnom i u svakom smislu da, što se tiče svih tekućih stvari, građani, budžetski korisnici nemaju nikakav problem“, poručuje Hušić.

Ključno pitanje je hoće li biti problema jer su djelovali kontra centrale i stava predsjednika stranke Bakira Izetbegovića. Ali i hoće li USK konačno imati stabilnu vlast i da li će sjednice Skupštine funkcionirati bez problema i uslovljavanja, jer to nije bio slučaj prethodnih godina. Vrijeme je pred novom većinom.

federalna.ba

USK