videoprilog Đorđa Vujatovića (Federacija danas)

Dolazak njemačkih vojnika poslužio za međusobne obračune vlasti i opozicije

U Bosnu i Hercegovinu je stigao prvi kontingent njemačkih vojnika, koji će biti dio misije EUFOR Althea. Njemački vojnici dolaze nakon usvajanja rezolucije Bundestaga, a kao razlozi navedeni su napeta politička situacija i utjecaj Rusije. Iz Republike Srpske oprečna mišljenja, ali i promjena retorike o ovom pitanju.

Nakon deset godina njemački vojnici su se vratili u mirovnu misiju u Bosnu i Hercegovinu. Do 2. oktobra biće ih stacionirano ukupno 50 na teritoriji naše zemlje. Broj zanemariv, ali nakon brojnih diplomatskih aktivnosti, poruka je jasna: Njemačka je zainteresovana za situaciju na zapadnom Balkanu. Dolazak vojnika posebnu pažnju izazvao je u Banjaluci.

“Koliko se sjećam, postoje zvanične izjave kada je u proljeće ove godine srpski član Predsjedništva Milorad Dodik pozdravio odluku Njemačke da pošalje jedan dio svojih vojnika i da su oni dobrodošli, pa me sada čudi da je toliko pamćenje kratko u SNSD-u da oni sad pokušavaju da napadaju“, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Podsjećaju u PDP-u i na Dodikov istup od prije nekoliko mjeseci, kada je u kratkom vremenu mijenjao mišljenja i o misiji Althea i o njemačkoj vojsci.

“Njihove oružane snage nam ne trebaju, nisu dobrodošle i ne mogu ovdje doći bez odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Pogriješio sam prošle godine što sam se usaglasio da se produži mandat misije Althea. Ako me budu pitali za iduću godinu, to sigurno neću dati svoju saglasnost”, poručio je Dodik u aprilu ove godine.

Iz SNSD-a danas odgovaraju: opozicija laže, Althea je dobrodošla, ali zbog historijskih događaja, njemačke trupe izazivaju osjećaj nelagode kod stanovništva.

“Uvažavamo da današnja Njemačka nije ta Njemačka, ali smatramo da je normalno i da bi trebali imati razumijevanje prema kolektivnom sjećanje ovog naroda. Isto tako, Milorad Dodik je rekao da nisu potrebne nikakve nove vojne trupe jer ovdje ne postoji nikakva prijetnja ratom”, kaže Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH.

Analitičari smatraju da će tužne uspomene na prethodne ratove uvijek biti prva asocijacija, ali da to treba da bude dodatna obaveza njemačkim vojnicima da ne čine radnje koje bi mogle biti protumačene kao zastrašivanje i prijetnja.

“Sama rezolucija njemačkog parlamenta u kojoj se navodi obrazloženje dolaska 50 vojnika: da spriječe secesionističke namjere Republike Srpske i maligni ruski uticaj je ono što stvara pometnju. Oni bi trebalo da su tu zbog bezbjednosti svih, a ne zbog nekih projektovanih bezbjednosti“, ocjenjuje Predrag Ćeranić, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka.

Ćeranić dodaje da ne smije biti političke pozadine i manipulacije kod dolaska njemačkih vojnika, ali da može pomoći u preventivnom smislu u situaciji terorističkih napada s kojima se Bosna i Hercegovine u više navrata suočavala.

federalna.ba

Althea EUFOR
EUFOR vježba počela
0 11.09.2023 09:56
Udruženja žrtava i svjedoka genocida povratnici RS EUFOR
0 05.09.2023 11:45
EUFOR skup podrške Milorad Dodik Miloš Lukić
0 04.09.2023 20:31
Viktor Orbán Althea
0 23.08.2023 21:14