Stevandić pozvao strane sudije u Ustavnom sudu BiH da podnesu ostavke

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić pozvao je strane sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da podnesu ostavke i povuku se s dužnosti.

Pozvao ih je da tim činom doprinesu reformskim procesima u Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji, saopćio je Stevandić danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Sve dok se strane sudije ne povuku i ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu, Republika Srpska neće imenovati dvojicu nedostajućih sudija u ovoj sudskoj instanci, najavljuje Predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Naglasio je da preglasavanje sudija u Ustavnom sudu nije prihvatljivo i da Bosna i Hercegovina ne može funkcionisati u takvoj praksi. Osvrnuo se pritom i na izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da  su sudije iz tog entiteta dosad bile „samo za ukras“ u Ustavnom sudu BiH, što treba mijenjati kao praksu jer oni treba da donose meritorne odluke.

Stevandić ističe da ima dovoljno domaćeg kadrovskog potencijala i znanja, pa ne razumije potrebu za imenovanjem stranih sudija.

U Bosni i Hercegovini, komoditet stranih sudija i njihov status u društvu postavljaju se iznad prava, kazao je također predsjedndik Narodne skupštine RS-a na ovoj pres-konferenciji.

federalna.ba/Fena

Nenad Stevandić sudije Ustavni sud BiH
Denis Zvizdić CIK Izborni zakon RS Ustavni sud BiH
0 17.07.2024 11:43
Vareš Adriatic Metals BH zemljište Ustavni sud BiH Zdravko Marošević
0 16.07.2024 19:45
Ustavni sud BiH apelacija Miroslav Janjić
0 16.07.2024 12:22
Ustavni sud BiH Adriatic Metals BiH Vareš
0 12.07.2024 19:46
Ustavni sud BiH Emela Kapidžija hidžab
0 12.07.2024 17:21