videoprilog Adne Madžarević (Dnevnik 2)

State Department traži istragu zbog veličanja ratnih zločinaca 9. januara

Istragu o nacionalističkim ispadima i veličanju ratnih zločina tokom obilježavanja neustavnog dana RS-a traži State Department. Za to vrijeme, bh. pravosudne institucije nijeme. Nema pokrenutih istraga ni konkretnih poteza.

Hoće li i ovaj put izignorisati pozive iz međunarodnih krugova da napokon počnu raditi?

Prijedor, Gacko, Brčko, Foča, Janja - divljanje, zastrašivanje, nacionalizam. I najprije, govor mržnje. Upućen prije svega povratnicima Bošnjacima. Sve dokumentovano, snimcima koji su, pretpostavimo, trebali služiti za podsmijeh i ponos. Umjesto toga, zabrinuli mnoge. Ne samo povratnike, nego i strance. Iz State Departmenta pozvali su bh. institucije da hitno provjere izvještaje i pronađu odgovorne.

"Odgovornost je vlasti u RS-u i u Federaciji da provode istrage i da primjenjuju zakone, bez obzira na to na koga se odnosi i gdje se dešava, jer nijedan građanin ne bi trebao da osjeti da postoji prijetnja za njega", naglasio je Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH. 

Stav SAD-a viđen je i u američkim sankcijama. Isto bi se moglo očekivati i od Evropske unije, čija smo upozorenja čuli i ranije. Danas ponovljena. 

“Jasno je bilo iz izjava koje ste mogli pročitati, a koje su proteklih dana dolazile iz Brisela. Imamo sve alate na raspolaganju. Imamo mrkve, ali imamo i štapove. I da, sankcije postoje kao jedno sredstvo. Međutim, ono što mi kao diplomate radimo jeste da spajamo ljude, da ih vraćamo dijalogu, da ih pokušamo vratiti u institucije. No, ukoliko do toga ne dođe i ostale stvari razmatramo", istakao je Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH. 

Pojavi incidenata doprinijela je zapaljiva retorika pojedinih političara, navode iz Misije OSCE-a. A tome nije mjesto u evropskim zemljama i onima koji teže Evropskoj uniji. Pa se nižu reakcije. 

"Ujedinjene nacije pozivaju sve relevantne nivoe vlasti i institucije u Bosni i Hercegovini da osiguraju poduzimanje potrebnih mjera za sprečavanje i djelovanje protiv trajnog ponavljanja bilo kakvih manifestacija diskriminacije i mržnje, koje samo potpiruju osjećaj nesigurnosti, tjeskobe i nepovjerenja."

I dok stranci reaguju, barem osuđujući ovakve ispade, bh. insitucije uglavnom šute. Ažurni su bili tek u nevladinim organizacijama, pa je na adresu državnog tužilaštva stiglo nekoliko prijava u vezi s ovim incidentima. A oni danima na naše upite odgovaraju isto: da prate situaciju da će prijave biti dodijeljene tužiocima i opet podsjećaju na  Ravnogorski pokret u Višegradu. Istina, optužnica je podignuta, ali nakon godina čekanja. A ni presuda ne ohrabruje. 

"Napominjemo da smo podigli optužnicu u predmetu Sladojević i dr. koja se odnosi na kaznena djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima."

Nije ova priča ništa novo. Svake godine u ovo doba medije preplave iste slike. Čuju se iste poruke. I nikom ništa. A tako je jer uprkos brojnim dokazima, videomaterijalu i svjedočenjima, govor mržnje i izazivanje nacionalne netrepeljivosti na Sudu je gotovo pa nedokazivo. A ni to ne čudi, ako se uzme u obzir da i visoki zvaničnici često koriste izraze koji se mogu okarakterisati u najmanju ruku neprimjerenim. A predmeti protiv njih stoje u ladicama.

federalna.ba

State Department Dan RS istraga
State Department izvještaj Ljudska prava BiH
0 15.04.2022 15:19
MUPRS hapšenje istraga oružje
0 30.03.2022 14:50
istraga ubistvo Radenko Bašić
0 23.03.2022 16:08
Denis Bećirović istraga Tužilaštvo BiH
0 23.02.2022 12:09