State Department: Hitno nastaviti razgovore o zabrani dinara na Kosovu
(Izvor: Fena/Reporteri)

State Department: Hitno nastaviti razgovore o zabrani dinara na Kosovu

Američko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da Priština i Beograd trebaju hitno nastaviti razgovore o novoj uredi kosovske središnje banke (CBK) kojom se ukida srpski dinar u platnom prometu na Kosovu.

"Pozdravljamo što su 27. veljače vođeni razgovori u okviru Dijaloga uz podršku EU o novoj valutnoj regulativi Središnje banke Kosova koja ograničava uvoz i uporabu srpskog dinara na Kosovu", izjavio je za Radio Slobodna Europa glasnogovornik State Departmenta.

U Bruxellesu je u utorak održan sastanak na kojem su predstavnici Kosova i Srbije razgovarali, uz posredovanje Europske unije o odluci CBK-a o ukidanju dinara u platnom prometu te zemlje.

Posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak u odvojenim susretima razgovarao je s izaslanstvom Srbije koje je predvodio glavni pregovarač Petar Petković te Kosova koje su činili predstavnici kosovske Središnje banke na čelu s guvernerom Ahmetom Ismailem. 

Miroslav Lajčak nije komentirao novu uredbu CBK-a, ali je kazao kako cijeni predanost strana na pronalaženju trajnog rješenja te dodao da su sastanci u Bruxellesu bili prvi važan korak, ali da mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora.

"Pozdravljam predanost stranaka pronalaženju održivog rješenja za zajednice pogođene najnovijom uredbom CBK-a. Ovaj sastanak Dijaloga bio je važan prvi korak, ali mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora. Bit će potrebni dodatni sastanci”, napisao je Lajčak na društvenoj mreži “X”.

Europska unija nije osporila ustavne i zakonske ovlasti CBK-a i propise koje jeta banka nametnula, ali je izrazila zabrinutost zbog mogućeg utjecaja takve odluke na svakodnevni život kosovskih Srba, potvrđeno je Feni iz kosovske Središnje banke.

Predstavnici CBK smatraju kako je bilo nužno sudjelovati na sastanku u Bruxellesu kako bi se razjasnile određene nedoumice te praktično argumentirale postojeće pravne i tehničke mogućnosti za transfer financijskih sredstava.

"Nismo prihvatili nikakve druge razgovore", rekao je Ismaili, dodajući da se uredba neće mijenjati i da se "njena provedba ne dovodi u pitanje".

No glavni pregovarač Srbije Petar Petković drži kako se rješenje za uporabu dinara na Kosovu treba tražiti na političkoj razini te da o tome "ne mogu pregovarati oni koji za to nemaju politički mandat".

"Točno je da se o dinaru nikada do sada nije razgovaralo u dijalogu, ali s obzirom na to da odluka CBK pogađa izravno Srbe, naravno da će se razgovarati u Bruxellesu", rekao je Petković.

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je kako se kosovska Vlada neće miješati u odluku Središnje banke Kosova (CBK) o ukidanju uporabe dinara u platnom prometu, ta odluka neće biti poništena, a dat će se vrijeme za prilagodbu.

Glavni pregovarač Kosova Besnik Bislimi nije u utorak sudjelovao na sastanku u Bruxellesu jer drži kako se pitanje uporabe dinara ne može rješavati u sklopu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

No zabrinutost zbog posljedica koje bi ta odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, istaknula je Europska unija, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provedbu uredbe, također ukazavši na mogući negativan utjecaj na kosovske Srbe.

federalna.ba/Fena

Kosovo dinar State Department Priština