Starmerov debi na velikoj međunarodnoj sceni na samitu NATO-a
(Izvor: Fena/EPA)

Starmerov debi na velikoj međunarodnoj sceni na samitu NATO-a

Novoizabrani britanski premijer Keir Starmer prvi put se pojavio na međunarodnoj sceni u srijedu uz snažan signal podrške Ukrajini i tapšanje po ramenu predsjednika Joea Bidena dok su se sastajali na marginama samita NATO-a u Washingtonu.

Nakon cjelodnevnih sastanaka - prekinutih nakratko kako bi se odgledao dio fudbalske utakmice u kojoj je Engleska trijumfovala nad Holandijom - Starmer se sastao s Bidenom u Bijeloj kući, gdje su lideri veličali američko-britanske posebne odnose.

Biden je rekao da vidi Ujedinjeno Kraljevstvo kao "čvor koji povezuje transatlantsku alijansu". Pohvalio je Starmera za "traženje bližih veza sa Evropom", rekavši da bi to bilo dobro za čitav NATO savez.

- Posebni odnos je toliko važan - odgovorio je Starmer, koji je izabran 4. jula u preokretu u odnosu na Konzervativnu stranku, koja je bila na vlasti od 2010. godine.

Osim željenog razgovora jedan na jedan s američkim predsjednikom, Starmer je uskočio na glavne sastanke s čelnicima Kongresa, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim — gdje su se njih dvojica zagrlili — prije nego što se pridružio ostalim čelnicima NATO-a na večeri u Bijeloj kući .

Ali Starmer je također našao vremena pogledati dio polufinala Europskog prvenstva. Engleska će se u nedjelju u finalu sučeliti sa Španijom.

federalna.ba/Fena

Keir Starmer Velika Britanija NATO Washington