Svaki otpor je uzaludan!

Star Trek subota

Federalna televizija će od 4. maja započeti prikazivanje serijala filmova Zvjezdane staze, u okviru ciklusa „Star Trek subota“ u 21:30h. Tako će gledaoci u maju, junu i julu ove godine u okviru ciklusa moći vidjeti svih 13 filmova Zvjezdanih staza.

Fenomen Zvjezdanih staza zakotrljao se šezdesetih godina prošloga vijeka, kada je producent Gene Roddenberry stvorio istoimenu naučno-fantastičnu seriju. U Zvjezdanim stazama prikazuje se idilična budućnost, u rasponu od 21. do 24. stoljeća, u kojoj su ljudi i druge rase, kojima je stepen razvoja omogućio putovanje brzinama bržim od svjetlosti (tzv. Warp pogon), udružili u Ujedinjenu Federaciju Planeta, organizaciju nalik međuplanetarnim Ujedinjenim narodima. U serijalu se pojavljuju mnoge vrste: zemljani, Vulkanci, Klingonci, Romulanci, Borgovi.... 

Na temelju originalne serije iz 1966. godine, nastalo je još 11 serija (od kojih su 3 animirane), veliki broj kompjuterskih igara i knjiga, te 13 filmova, koje će Federalna televizija prikazati hronološkim redom.

Tako je prvih 6 filmova sa glumcima iz originalne serije (William Shatner kao kapetan Kirk i Leonard Nimoy kao Spock); 4 filma su sa glumcima iz serijala „Zvjezdane staze: Sljedeća generacija“ (Patrick Stewart kao kapetan Jean-Luc Picard i Brent Spiner kao Data); te preostala 3 filma koji su smješteni radnjom u alternativnu stvarnost iz ranijih filmova i serija te sa drugim glumcima u glavnim ulogama (Chris Pine kao kapetan Kirk, Zachary Quinto kao Spock).

 

Star Trek
Zvjezdane staze Star Trek Uhura Nichelle Nichols
0 31.07.2022 22:17