Stanje prava LGBTI osoba u BiH - nazadak u RS, stagnacija u Federaciji
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Stanje prava LGBTI osoba u BiH - nazadak u RS, stagnacija u Federaciji

Sarajevski otvoreni centar, organizacija civilnog društva koja radi na unapređenju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini s naglaskom na rodnu ravnopravnost i položaj LGBTI+ osoba, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije, osvrnula se na trenutno stanje ljudskih prava LGBTI osoba u BiH i pozvala na zaustavljanje regresivnih trendova koji dobijaju sve više uticaja na ljudska prava LGBTI osoba.

U saopćenju Sarajevskog otvorenog centra se navodi da je trend koji je vidljiv godinama unazad sve jasniji i pokazuje da, iako je progres i položaj LGBTI osoba u BiH nezadovoljavajući na svakom dijelu teritorije, postoji sve veća razlika kada se govori o situaciji između dva entiteta.

- U proteklih nešto više od godinu dana u entitetu Republika Srpska smo svjedočili organizovanom napadu huligana na aktiviste Bh. povorke ponosa u Banja Luci, niz primjera poticanja na nasilje i diskriminaciju LGBTI osoba od strane najviših funkcionera RS i javnih ličnosti, organizovanje grupa i nevladinih organizacija sa jasnom anti-rodnom agendom kao i najavama ukidanja 'rodnog identiteta' kao zabranjenog osnova u Krivičnom zakonu RS te u drugim propisima - navodi se u saopćenju.

S druge strane, dodaje se, procesi u entitetu Federacija BiH se najbliže mogu opisati riječju stagnacija.

- Iako postoje znakovi barem djelimične institucionalne otvorenosti za propise i politike koji se tiču ključnih pitanja ljudskih prava LGBTI osoba, činjenica je da se procesi odvijaju presporo i da ni na jednom od ključnih pitanja kao što su regulisanje istospolnih partnerstava, unaprijeđen zakonski okvir za slobodu okupljanja u Kantonu Sarajevu, pristupačno zdravstvo i administrativna pitanja za transrodne osobe ili regulisan govor mržnje, stvari nisu pomjerile u značajnoj mjeri - navode iz Sarajevskog otvorenog centra.

Dodaju da je najznačajniji napredak ostvaren u Distriktu Brčko, kada je početkom ove godine Skupština Brčko distrikta izmjenama Krivičnog zakona uključila krivično djelo javnog izazivanja ili poticanja na mržnju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

- Među pozitivnim stvarima je svakako rad i predanost pojedinih državnih institucija na praćenju i promicanju Akcionog plana za unapređenje osnovnih sloboda i ljudskih prava LGBTI osoba u BiH donesenog na državnom nivou - navodi se u saopćenju.

Na bazi svih informacija prikupljenih kroz Rozi izvještaj - godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH, iz Sarajevskog otvorenog centra naglašavaju da će period koji je pred nama obilježiti potreba za zajedničkim djelovanjem svih aktera koji se bave ljudskim pravima u BiH kako bi se zaustavili regresivni trendovi koji dobijaju sve više uticaja na javni život u BiH i ljudska prava LGBTI osoba.

federalna.ba/Fena

Sarajevski otvoreni centar LGBT izvještaj
ombudsmeni izvještaj
0 09.07.2024 13:39
ubijeni Palestinci djeca izvještaj Ujedinjene nacije
0 19.06.2024 14:01
Ujedinjene nacije izvještaj ciljevi
0 17.06.2024 08:28
Serge Brammertz izvještaj Murat Tahirović Udruženje žrtava i svjedoka genocida
0 13.06.2024 09:27
Ombudsmeni BiH izvještaj Ljudska prava
0 20.05.2024 14:00
sjednica Vijeće sigurnosti UN izvještaj Visoki predstavnik u BiH
0 15.05.2024 08:39