videoprilog Lejle Džin (Dnevnik 2)

Imunizacija u RS-u uz odbijanje AstraZenece

Proces imunizacije građana u entitetu Republika Srpska je u toku. Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske danas bilježi najviši broj hospitalizovanih pacijenata od početka pandemije, čak 607.

UKC RS bilježi najveći broj pacijenata od početka pandemije

Povodom Svjetskog dana zdravlja šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BIH Fabio Skano zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem kao i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejanom Kusturićem, posjetili su brojna COVID odjeljenja u...

Nadležni u Banjaluci tvrde da se dnevno vakciniše oko 300 građana. No, gradonačelnik tvrdi suprotno. Taj prosjek je dosta manji. Građani mahom odbijaju da se vakcinišu AstraZenecom. 

Više od 15.700 građana do sada se prijavilo za vakcinaciju. Još traje proces imunizacije lica starijih od 65 godina. Sve protiče bez problema, poručuju nadležni. 

- U prosjeku vakcinišemo 300 ljudi dnevno, to se odvija od prošlog ponedjeljka, a prije toga smo imali još i vakcinaciju zdravstvenih radnika - navodi dr. Biljana Mlađenović, rukovodilac vakcinalnog punkta JZU Dom zdravlja Banjaluka.

- S obzirom na to da imamo veći broj prijavljenih lica, nismo fizički u mogućnosti da imamo veći broj vakcinacija u toku dana - dodaje Nevena Todorović, direktorka JZU Dom zdravlja Banjaluka.

No, gradonačenik Banjaluke Draško Stanivuković tvrdi da je prosjek vakcinacije, uključujući i revakcinaciju na ovoj lokaciji manji u odnosu na tvrdnje nadležnih.
 
- Važno je reći da smo ovaj vakcinalni punkt, i na to sam ponosan, kao Grad pripremili za 1.000 građana da se vakcinišu. Dakle, prosjek u ove dane otprilike je oko 150 građana. Tristo je bilo prvih nekoliko dana, ali sada je manji - tvrdi Stanivuković.

Danas je počela i vakcinacija Pfizerovom vakcinom. Iz banjalučkog Doma zdravlja kažu da raspolažu većom količinom vakcina AstraZeneca. No, problem je što je građani izbjegavaju. 

- Pacijenti zbog negativne medijske kampanje izbjegavaju da prime tu vakcinu. Pozivam sve građane da dobro razmisle i kad budu pozvani na vakcinaciju da dođu i prime vakcinu bez obzira na to da li se radi o Astra Zeneci ili drugoj vakcini, jer smatram da su sve vakcine bezbjedne - poručuje Todorović.

Resorni minsitar Alen Šeranić kaže da nije zadovoljan procesom nabavke vakcina. Tvrdi da svaki dan zovu distributera i proizvođača tražeći načina da što prije dobiju vakcine.

Dok jedni odbijaju vakcinaciju, drugi jedva čekaju da dobiju bilo koju vakcinu.

federalna.ba

Banja Luka vakcinacija koronavirus
SAD koronavirus vakcina vakcine vakcinacija imunizacija
0 18.04.2021 22:14
Turska Covid19 koronavirus
0 18.04.2021 21:25
online nastava škola obrazovanje pandemija koronavirus
0 18.04.2021 19:26
Roditeljska kuća koronavirus pandemija
0 18.04.2021 18:44