videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Šta je rješenje za kvalitetniju budućnost naše zemlje?

Prema evidenciji službe za zapošljavanje u HNK-u trenutno je 27.457 osoba koje nemaju posao. Od toga 48 posto otpada na Mostar. Negativan trend odlaska mladih u ovom gradu, kao i na nivou cijele države je u porastu. Mladi u Bosni i Hercegovini ne vide perspektivu.

Lejla Bešlić je dvadesetšestogodišnjakinja koja je prije nekoliko mjeseci, dobivši posao na jednom od kruzera, počela svoj život graditi van BiH. Obišla je veliki broj država, kaže da posao nije jednostavan i lak, ali barem za rad koji obavi bude i dobro plaćena.

"Čitava situacija ovdje kod nas je takva da primora mlade ljude da odlaze u što većem broju. Jako mi je žao jer i meni je bila takva situacija ovdje. Većina nas nema priliku da zaradi novac, da može normalno živjeti, tako da i mene je to ponukalo."

Politički aspekt jedan je od razloga odlaska mladih, ali ni ekonomski nije nezanemariv. Potrošačka korpa u BiH svakim danom je sve skuplja i sada iznosi gotovo 3000 maraka. Ekonomski analitičari kažu da će do Nove godine biti i za 100 maraka skuplja.

"Mjera nema nikakvih, to moramo prihvatiti kao realnost, iako naši proračuni nikad nisu bili veći i na državnoj, federalnoj i kantonalnoj razini, te u gradovima, nikad nismo imali više novca. Međutim, političke strukture ne žele vratiti taj novac građanima kako bismo prevazišli krizu. To radi svaka zemlja u regionu, to rade zemlje u EU, mi smo ostavljeni sami sebi", naglašava Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Futura.

Na evidenciji za zapošljavanje potražnja je trenutno najviše za programerima, građevinskim i metalskim radnicima, te osobama iz uslužne djelatnosti.

"Kod kvalificiranih radnika trećeg stupnja obrazovanja u evidenciji je najviše trgovaca, frizera, kuhara. Međutim, istovremeno se najviše zapošljava tih trgovaca i uslužnih zanimanja, a kuhari su čak deficitarno zanimanje. Dakle, poslodavci traže znanja, vještine, radno iskustvo", pojašnjava Anita Perić, glasnogovornica Službe za zapošljavanje HNK-a.

Uprkos crnim sastistikama, Lejla kaže da se nada kako će se u jednom trenutku života ipak vratiti u svoju domovinu.

"Zemlja u kojoj se ja vidim je Bosna i Hercegovina. Dobila sam priliku, tražila sam priliku da odem i namjeravam opet otići, ali i da se vratim."

Alarm, kada je u pitanju iseljavanje čak i cijelih porodica, odavno je upaljen. A, političari, ili ne čuju, ili im taj „ zvuk“ ne smeta, pa ništa i ne čine. Radnu snagu smo počeli uvoziti, jer je do kvalificiranog kadra postalo gotovo nemoguće doći. Šta je onda rješenje za kvalitetniju budućnost naše zemlje?

federalna.ba

BiH nezaposlenost odlazak mladih budućnost
BiH nestašica lijekova
0 26.01.2023 09:20
Ambasada Kraljevine Norveške BiH NATO
0 24.01.2023 20:21
Majlinda Bregu Alban Ukaj Kosovo BiH vizni režim
0 23.01.2023 21:15
nivo rijeke izlijevanje poplave BiH
0 19.01.2023 10:22