Šta se desilo sa evakuiranim borcima iz Azovstala?
(Izvor: EPA/ALESSANDRO GUERRA)

Šta se desilo sa evakuiranim borcima iz Azovstala?

Ukrajinski borci evakuisani iz čeličane u Mariupolju odvedeni su u bivšu kaznenu koloniju na teritoriju pod ruskom kontrolom, a visoki vojni dužnosnici Ukrajine se nadaju da bi mogli biti razmijenjeni za ruske ratne zarobljenike. Međutim, ruski zvaničnik je rekao da ih treba izvesti pred "lice pravde". 

Ruski parlament planirao je u srijedu donijeti rezoluciju kako bi spriječio razmjenu boraca Azovske jedinice, koji su mjesecima bili unutar čeličane Azovstal dok je Mariupolj bio pod opsadom, javljaju ruske novinske agencije.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Hanna Maliar, rekla je da su pregovori za oslobađanje boraca u toku, kao i planovi za spašavanje boraca koji su još uvijek unutar velike čeličane. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su "najutjecajniji međunarodni posrednici uključeni" u planove. Dužnosnici nisu rekli koliko boraca je ostalo unutra, piše Associated Press.

Postrojbe u čeličani uz obalu bile su posljednji džep otpora u Mariupolju, koji je već neko vrijeme zapravo u ruskim rukama.

federalna.ba/Fena

razmjena borci Azovstal Mariupolj