SSU RTVFBiH: Pozivamo na potpisivanje Ugovora o nastavku naplate RTV takse

Saopćenje Samostalnog sindikata uposlenika RTV Federacije BiH povodom stanja unutar Javnih RTV servisa i uoči sastanka u Elektroprivredi BiH:   

Pozivamo na potpisivanje Ugovora o nastavku naplate RTV takse i odbijamo da budemo žrtve i taoci katastrofalnog upravljanja BHRT-om

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH pozdravlja pozive i napore Elektroprivrede BiH i svih stranaka da se trenutno ali i sistemski riješi kriza oko naplate RTV takse a u vezi stanja na Javnim RTV emiterima sa sjedištem u Sarajevu. 

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH poziva i traži da se napokon potpiše aneks Ugovora o naplati RTV takse sa JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, kako bi se time nastavilo redovno poslovanje BHRT-a i RTV Federacije BiH, jer je već dramatično ugrožena egzistencija uposlenika naše dvije kuće i njihovih porodica. Pozivamo rukovodstvo BHRT da potpišu Aneks ugovora s JP Elektroprivreda BiH, kako je zakonski jedino definirano, te kako bi bila osigurana isplata svih primanja radnika RTV Federacije BiH i BHRT-a.

Tražimo da se ne podlegne pritiscima od strane rukovodstva BHRT-a, koji su više puta ponovljenim, ali nezakonitim i nenormalnim ultimatumima, te negativnom kampanjom pokušali i pokušavaju urušiti stabilno poslovanje RTV Federacije BiH. Stabilnost i bolji uslovi rada uposlenika RTV Federacije BiH nikako nisu moneta za krpljenje gubitaka BHRT-a a držimo i da je skandalozno i neprihvatljivo da su radnici RTV Federacije BiH ali i BHRT-a taoci dosadašnjeg nepotpisivanja Ugovora o naplati rtv taksi od strane rukovodstva BHRT-a. 

Zahvaljujemo se JP Elektroprivreda BiH na dosadašnjoj i budućoj saradnji, koja je u proteklih 6 godina osigurala egzistenciju i nesmetan rad Javnih RTV servisa sa sjedištem u Sarajevu: RTV Federacije BiH i BHRT-a.  

Potpisivanjem nastavka naplate rtv takse osigurat će se :

  1. Kontinuitet naplate rtv takse u zakonskim okvirima
  2. Redovito emitiranje programa Javnih RTV servisa što je naša temeljna zadaća
  3. Redovitu isplatu plaća na BHRT-u i RTV Federacije BiH
  4. Postizanje atmosfere dogovaranja i saradnje svih uključenih
  5. Dovoljan vremenski okvir za postizanje trajnih rješenja na državnoj razini.

Napominjemo da Sindikalna organizacija BHRT (SO BHRT-a) i Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH (SSU RTVFBiH), ostaju pri stavu da je nužno trenutno i hitno potpisivanje Aneksa na dosadašnji Ugovor o naplati RTV takse od strane poslovodstva BHRT-a, RTV Federacije BiH i Elektroprivrede BiH u trajanju od barem 6 mjeseci.

federalna.ba

Sindikat RTV FBiH