Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Srebrenica 1995. - 2024.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u četvrtak, 11. jula, Federalna televizija emitira cjelodnevni specijalni program kojim  obilježava 29. godišnjicu genocida, Srebrenica 1995 – 2024. 

Od ranih jutarnjih sati Federalna televizija emitira prigodne sadržaje, a u 10:30 u programu je prijenos komemoracije i dženaze iz Memorijalnog centra Potočari. 
U 13.30 na programu je specijalno izdanje dijaloške emisije „Odgovorite ljudima“ koja je posvećena stradanju u Srebrenici.

U 15:55 sati Federalna televizija emitira dokumentarni film „Dr. Ilijaz“, priču o ratnom srebreničkom hirurgu, sada profesoru Ilijazu Pilavu, koji je sa svojim narodom preživio sve golgote od prvih dana opsade i prvog oslobođenja Srebrenice, preko formiranja Ratne bolnice do priključenja koloni koja će ući u proboj do slobodne teritorije nakon jula '95. 
Potresne ispovijesti profesora Pilava i njegovih kolega, teških ranjenika koje su srebrenički ljekari operirali bez anestezije, svjedočenja ljudi koji su preživjeli masakr u Srebrenici 12. aprila 1993., vode vas kroz godine opsade, gladi i stradanja Srebrenice. 

U 22.40 sati u programu je dokumentarni film „Memorijalni centar Srebrenica - Potočari“. Film govori o dugogodišnjoj pravnoj i političkoj borbi grupe preživjelih Srebreničana koji su zajedno s predstavnicima majki Srebrenice odbili da formalno mjesto obilježavanja srebreničke tragedije, kao i sami ukop 8372 ubijenih Srebreničanina, bude izvan mjesta zločina. 

Peta epizoda BBC-jevog serijala „Smrt Jugoslavije“ koja nosi naziv „Zaštićena zona“ u programu je u 07:05 sati, a u 09:25 Federalna televizija emitira dokumentarni film „Da li je život fotomontaža“. Dokumentarac „Moja Srebrenica“ u programu je u 17:30 sati.

Federalna televizija 11. jula emitira i dva igrana filma reditelja Adisa Bakrača:  „Ostavljeni“ (08:05h) i „Švedsko srce moje majke“ (18:00h), film „Za one koji ne mogu da govore“ (14:40h) rediteljice Jasmile Žbanić te „Snijeg“ Aide Begić (20:45h).