Fondacija "Cvijet Srebrenice“ uručila stipendije za 42 učenika i studenata iz Srebrenice

U okviru projekta koji realizuje Fondacija "Cvijet Srebrenice" u Sarajevu je u četvrtak upriličena svečana dodjela stipendija za 42 učenika i studenta iz socijalno ugroženih porodica s područja Srebrenice i okoline.

Svečanost upriličena u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića počela je učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida u Srebrenici te intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u izvedbi orkestra Srednje muzičke škole u Sarajevu.

Sredstva za stipendije i ovog puta Fondacija je prikupila od prodatih srebrenih "Cvjetova Srebrenice", autora Mensura Bektića, u protekloj godini. Stipendije su u iznosu od 500 konvertibilnih maraka (KM), a ove godine dodijeljena je jubilarna 100. stipendija.

Bektić, autor srebrenog "Cvijeta Srebrenice", u izjavi novinarima izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da se danas po deseti put uručuju stipendije učenicima iz Srebrenice, kao i zbog toga što ove godine uručuju 100. stipendiju. Dodao je kako je danas dodijeljen najveći broj stipendija otkako je pokrenut projekat.

"Hvala svima koji su učestvovali u ovom projektu, koji su omogućili da naša djeca uče i da saznaju. Svako bogatstvo je prolazno, ali nauka je nešto što uvijek nosimo“, rekao je Bektić, napominjući kako je ulaganje u nauku veoma značajno i da na ovaj način šalju poruku da se zlo genocida ne zaboravi i više nikada ne ponovi. Bektić je dodao kako je dosad u okviru projekta stipendirano oko 130 učenika iz Srebrenice.

Jedna od stipendista je Ilma Gutić, rođena u Zvorniku, inače studentica prve godine Muzičke akademije u Sarajevu. Kazala je kako joj ova stipendija mnogo znači.

"Ova stipendija mi mnogo znači prvenstveno što su 'Majke Srebrenice' prepoznale moj talenat i što me podržavaju od mog djetinjstva kada sam svoje muzičko školovanje započela u Zvorniku. U tom smislu sam počastvovana i veoma mi je drago. U svakom slučaju stipendija će mi dobro doći tako što ću uložiti u svoje obrazovanje jer sve što imamo na kraju dana je znanje", kazala je Gutić.

Odabir učenika/studenata autor Cvijeta Srebrenice u srebru povjerio je Muniri Subašić, predsjednici Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa". Subašić je u kratkom obraćanju kazala kako kroz svoj rad nastoje prenositi poruku da se djeci uvijek prenosi samo ljubav a nikada mržnja, te kako su ponosni što su djeca Srebrenice danas veliki i uspješni ljudi, govore strane jezike, uspješni su ljekari i inženjeri kako u BiH tako i po cijelom svijetu.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici različitih nivoa vlasti, predstavnici Islamske zajednice, brojnih udruženja, porodice i gosti. Osim stipendija, danas su također uručene i zahvalnice prijateljima projekta koji su podržavali rad Fondacije proteklih godina, među kojima je i FTV.

federalna.ba/AA

Srebreni cvijet Srebrenice stipendije
BPK Goražde stipendije studenti
0 16.05.2024 17:27
Tuzlanski kanton stipendije stipendija
0 14.03.2024 18:55
HKD Napredak Napredak stipendije
0 25.02.2024 09:14
stipendije dr. Alma Suljić dr. Azra Spahić
0 08.02.2024 15:21