Srbijanski MUP u dva tjedna otkrio 4.500 iregularnih migranata duž granica s EU
(Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Srbijanski MUP u dva tjedna otkrio 4.500 iregularnih migranata duž granica s EU

Srbijanska policija je u više akcija od 27. listopada našla oko 4.500 iregularnih migranata koji su se skrivali u pograničnom pojasu prema Mađarskoj i Rumunjskoj na području Sombora, Subotice, Kikinde i Pirota, a do sada ih je više od 3.000 smješteno u prihvatne centre, priopćio je u srijedu srbijanski MUP.

U akcijama je uhićeno osam krijumčara i još 119 ljudi pod optužbama koje uključuju trgovinu ljudima i ilegalno posjedovanje oružja i droge.

Policija je zaplijenila pet automatskih pušaka, pet pištolja, više od 1.500 komada streljiva različitog kalibra, te stotine stranih putovnica, a pretreseno je više od 81.000 automobila i 300 kuća.

Ministarstvo unutarnjih poslova poručilo je da će ustrajati u akcijama dok se ne riješi problem iregularnih migracija i prekine lanac krijumčarenja ljudi, ne navodeći nacionalno podrijetlo migranata.

Većina njih, koji koriste balkansku rutu na putu ka zemljama EU-a, najčešće su iz zemalja Bliskog istoka, Afganistana, Pakistana i sa sjevera Afrike, a do Srbije stižu iz Turske, Bugarske, ili iz Grčke, preko Sjeverne Makedonije.

Njihovu namjeru da se domognu zemalja EU-a krijumčari koriste naplaćujući im transport mrežom švercerskih kanala, uz česte sukobe i oružane obračune.

Tijekom listopada tri migranta poginula su u pucnjavi u pograničnom pojasu Srbije i Mađarske.

Direktor Centra za zaštitu i pomoć Radoš Đurović ocijenio je u izjavi za nacionalni tv servis (RTS)  da su to "organizirane bande" koje ne čine samo kriminalni pripadnici migrantske populacije već i pojedini građani Srbije, prebacujući ljude preko granica za veliki novac.

Srbija provodi zajedničke granične ophodnje s članicama EU Mađarskom i Austrijom, a Beograd je obećao Bruxellesu da će, u procesu eurointegracija, uskladiti svoju viznu politiku s politikom EU kako bi pomogao u zaustavljanju priljeva ilegalnih migranata ka zapadu koji koriste mogućnost dolaska u Srbiju s kojom njihove zemlje nemaju vizni režim.

Do sada je ta mjera primijenjena za više država, ali ne i u potpunosti, pa je ta obveza Srbije u usklađivanju s vanjskom politikom Unije spomenuta i u novom izvješću EK-a o napretku u eurointegracijama, prenosi Hina.

federalna.ba/Fena

Srbija migranti
Aleksandar Vučić izbori Srbija
0 11.12.2023 14:00
SIPA migranti granična policija Granična policija Bosne i Hercegovine
0 11.12.2023 13:44
Palestina protest podrške skup podrške skup podrške Palestini Srbija Beograd
0 10.12.2023 18:12
Pale konzulat Srbija
0 08.12.2023 17:39