Srbijanske nevladine i LGBT+ udruge osudile posjet predsjednika Ugande

Srbijanske nevladine i LGBT+ udruge osudile posjet predsjednika Ugande

Posjet predsjednika Ugande Yowerija Musevenija Srbiji potaknuo je oštre reakcije LGBT+ organizacija i nevladinih udruga koje su njegov dolazak najoštrije osudile istaknuvši da je on samo prije nekoliko tjedana potpisao zakon kojim se istospolni seksualni odnosi u Ugandi kažnjavaju smrtnom kaznom.

Prema tom zakonu, u Ugandi se "promicanje homoseksualnosti" kažnjava zatvorom do 20 godina, a njegovo usvajanje je u suprotnosti sa standardima ljudskih prava koje su u okviru UN-a ratificirale i Uganda i Srbija, navodi se u priopćenju 11 nevladinih organizacija.

Neprihvatljivo je zbližavanje Srbije s državom u kojoj se LGBT+ osobe dehumaniziraju, kriminaliziraju i osuđuju na smrt zbog svoje seksualne orijentacije, ponajprije imajući u vidu da je premijerka Srbije deklarirana lezbijka, navode u priopćenju nevladine i LGBT+ udruge.

Tom posjetom i zbližavanjem Srbije i Ugande vlast u Srbiji šalje poruku da joj ljudska prava LGBT+ osoba nisu bitna i da može surađivati i s državama koje su spremne ubijati svoje LGBT+ građanke i građane, navode udruge.

Udruge pozivaju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i državni vrh Srbije da se ograde i javno osude anti-LGBT+ politiku predsjednika Ugande i da prekinu zbližavanje s državom koja ima ubilačke sklonosti naspram svojih sugrađana drugačije seksualne orijentacije.

Na početku svog trodnevnog posjeta predsjednik Ugande Yoweri Museveni pozvao je u nedjelju Srbiju na obnovu suradnje uspostavljene s njegovom zemljom za vrijeme bivše Jugoslavije.

Musevenijev domaćin, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je da "povijesno prijateljstvo" s Ugandom nikada nije dovedeno u pitanje i pozvao srpske gospodarstvenike da razmotre mogućnosti ulaganja u Ugandi i suradnju s ugandskim kompanijama.

federalna.ba/Fena

 

Srbija LGBT Uganda
Mreža Srbija izbori
0 05.12.2023 22:02
Giorgia Meloni Aleksandar Vučić Italija Srbija
0 03.12.2023 17:53
Srbija Aleksandar Vučić izbori
0 01.12.2023 12:21
Vrhovni sud Rusije LGBT ekstremistička organizacija
0 01.12.2023 09:52
Uganda blizanci vantjelesna oplodnja
0 30.11.2023 13:09