Srbija se jedina u regiji nije pridružila odlukama Vijeća EU-a o Ukrajini

Srbija se jedina u regiji nije pridružila odlukama Vijeća EU-a o Ukrajini

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji na zapadnom Balkanu koja se nije uskladila s četiri nove odluke Vijeća EU-a o restriktivnim mjerama zbog destabilizacije situacije u Ukrajini ili narušavanja njezinog teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izvijestio je u petak da je Vijeće EU-a 21. srpnja usvojio tri odluke, a 25. srpnja jednu odluku o uvođenju ili produženju restriktivnih mjera i proširenju popisa osoba i subjekata koji su pod sankcijama zbog Ukrajine.

U izviješću se navodi kako se s odlukama Vijeća - 2022/1271, 2022/1272, 2022/1276 i 2022/1313 usklađuju zemlje kandidati za članstvo u Uniji: Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Ukrajina i Bosna i Hercegovina kao potencijalni kandidat, javlja novinska agencija Beta.

Usklađuju se i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška kao i članice Europskog ekonomskog prostora.

Te zemlje će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu s odlukama Vijeća, a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, naglašava Josep Borrell.

federalna.ba/Fena

Srbija Ukrajina Rusija Josep Borrell