Srbija će dio zaliha plina skladištiti u Mađarskoj
(Izvor: Ilustracija)

Srbija će dio zaliha plina skladištiti u Mađarskoj

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto priopćio je u srijedu u Budimpešti, nakon sastanka sa srbijanskim ministrom financija Sinišom Malim da će njegova zemlja pružiti Srbiji mogućnost da koristi dio njenih kapaciteta za skladištenje plina.

"Mi imamo više od šest milijardi kubnih metara kapaciteta za skladištenje prirodnog gasa i jedan dio toga ćemo prepustiti Srbiji, radi osiguranja dovoljne količine plina za zimsko razdoblje... Ja sam uvjeren da ćemo vrlo brzo potpisati sporazume na osnovu današnjih pregovora", rekao je Szijjarto, javlja Beta.

Mađarska većinu svog plina uvozi iz Rusije plinovodom kroz Srbiju. Dvije zemlje će također udvostručiti kapacitet interkonektora svojih elektroenergetskih sustava, a očekuje se da će projekt biti dovršen za šest do osam godina.

Mali je rekao da će Srbija, koja je gotovo potpuno ovisna o ruskom plinu, do listopada imati ukupno tri milijarde kubičnih metara u skladištima, uključujući i ono u Mađarskoj.

Szijjarto je ponovio da Mađarska neće podržati prijedlog Europske unije za naftni embargo Rusiji dok se ne pronađe rješenje koje će osigurati energetsku sigurnost Mađarske.

Budimpešta je rekla da će joj trebati oko 750 milijuna eura kratkoročnih ulaganja za nadogradnju rafinerija i proširenje naftovoda koji dovodi naftu iz Hrvatske, kao i milijarde eura za odmicanje svog gospodarstva od ruske nafte, prenose mediji.

federalna.ba/Fena

Mađarska Srbija plin
sport vaterpolo Crna Gora Japan Svjetsko prvenstvo Mađarska
0 27.06.2022 15:31
sport plivanje Svjetsko prvenstvo SAD Mađarska Budimpešta
0 25.06.2022 20:27
Srbija EU
0 24.06.2022 21:40
Aleksandar Vučić Srbija BiH Sjeverna Makedonija Samit EU - Zapadni Balkan
0 23.06.2022 16:04