videoprilog Lejle Aganović (Dnevnik 2)

Sramotno veličanje ratnih zločinaca, incidenti u više gradova RS-a

U više gradova u Republici Srpskoj zabilježeni su incidenti uoči 9. januara, dana RS-a, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim praznikom. Veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida, uznemirilo je ionako uznemirene povratnike u ovaj entitet.

Prijedor, Gacko, Brčko, Foča, Janja - najnoviji su primjeri nefunkcionalnosti države da zaštiti svoje građane od zastrašivanja i ugrožavanja njihovih ljudskih prava, te kazni počinioce. Baklje na ulicama uz neprimjerene pjesme i parole, slike osuđenih zločinaca, negiranje genocida, te pucanje oko džamija proteklih je dana realnost u kojoj žive Bošnjaci u RS-u.

“To je poruka da oni koji su ubili 102 djece nisu zločinci, oni su heroji. To je poruka da narod u Prijedoru, koji je preživio šta je preživio, da se s njima još nije završilo i da će, kad se stvori prilika, ponovo krenuti s istim ideološkim ciljevima čišćenja Prijedora”, istakao je Omer ef. Redžić, imam Čaršijske džamije u Prijedoru.

“U Prijedoru, uz one koji skandiraju Ratku Mladiću, ratnom zločincu, stoje policajci u neposrednoj blizini. U Janji policija kaže da se radilo o vazdušnom pištolju, to je nevjerovatno! Na kraju krajeva, šta vi imate s vazdušnim pištoljem da pucate pored džamije i vrijeđate vjernike, a slavite sveti praznik Božić”, kaže Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a (SDA).

Incidenti se dešavaju od Gacka do Prijedora, što upućuje na njihovu sistemsku organizaciju, kaže Salkić.

“Nisam primijetio nigdje, nisam imao ni priliku. Naravno da je to akt pojedinaca, to treba osuditi i primijeniti zakonske mjere”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD).

“Čuli ste i jučer besjedu patrijarha Porfirija koji kaže da samo složno možemo. Mora postojati razumijevanje među narodima – ipak mi živimo zajedno. Suživot je imperativ”, navodi Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke (PDP).

Periodično skrnavljenje vjerskih objekata, diskriminacija, negiranje ljudskih prava poput onog na jezik, problemi su s kojima se godinama susreću Bošnjaci u Republici Srpskoj. Aktuelna politička kriza, te posljednji izljevi nacionalizma, tvrdi Salkić, posljedica su Dodikove separatističke politike.

“Sve je to kuluminiralo ovim sada bezbjednosnim pritiskom, ugrožavanju – mi se osjećamo bezbjednosno ugroženi. Mi se kao Bošnjaci ne možemo osloniti na MUPRS, ovo nam pokazuje da ne možemo”, poručuje on.

Salkić apelira na državne institucije, agencije i međunarodnu zajednicu da se uključe u stvaranje sigurnog okruženja za sve građane, posebno za povratnike.

federalna.ba

povratnici incident provokacije provokacija
povratnici Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica
0 21.06.2022 23:14
Vlada TK Vlada FBiH povratnici
0 17.06.2022 17:36
Kamenica povratnici povratak
0 11.06.2022 18:27
Manchester City incident
0 23.05.2022 11:19