videoprilog Adise Šehić (Dnevnik 2)

Roditelji Džene Gadžun traže procesuiranje odgovornih, najavili nove tužbe

Godinu nakon smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, novih nalaza, istraga, kao ni procesuiranja odgovornih, nema. Na to su danas ispred sjedišta Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Kantonalnog tužilaštva ukazali protesnom šetnjom njeni roditelji. Najavili su nove tužbe. Podsjećamo, Džena je preminula usljed kompikacija nastalih tokom operativnog zahvata očnog kapka u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Roditelji i dvojica braće s jednim zahtjevom - da se rasvijetli u kakvim okolnostima je preminula njihova dvoipogodišnja Džena.

“Našu Dženu ubili su ljudi, ne znam kako da ih nazovem, godinu dana se protiv njih borimo. Umjesto da stanu iza naših leđa i da nešto učine da se drugoj djeci takvo nešto ne desi, oni štite ubice, štite doktoricu Ninu, koja još uvijek radi u Kantonalnoj bolnici Zenica i svaki dan se susrećemo s njom. Ona radi sa djecom Dženinog uzrasta”, kazala je Dženina majka Amila Gadžun.

Kako je to moguće, bilo je jedno od dvadesetak pitanja koja su željeli da postave ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću, od kojeg su tražili da izađe iz kabineta i javno odgovori na njih. No, to se nije dogodilo.

Umjesto susreta, iz kabineta poruka da su roditelji na razgovor uvijek dobro došli, ali da Ministarstvo nije represivni niti zakonodavni organ te da  je rješavanje ovog slučaja u nadležnosti Tužilaštva KS-a. Upravo tamo su se roditelji i uputili s listom pitanja.

“Već godinu čekam vještačenje. Moje dijete je imalo 10 kg, šta se na njemu ima vještačiti? Aparati nisu bili atestirani, tako da te aparate vještačiti nema smisla. Meni se svaki dan smiju jer Nina, Rožajac, Bejtović i Halimić nastavili su da vode svoje živote”, rekao je Dženin otac Muris Gadžun.

Kantonalno tužilaštvo intenzivno radi na istrazi, poručeno je iz ove institucije. Urađena su različita vještačenja, ispitani brojni svjedoci i izuzeta masivna dokumentacija, ali čekamo nalaze vještačenja poslanih u inozemstvo da bismo kompletirali i donijeli adekvatnu tužilačku odluku, rekla je roditeljima glavna tužiteljica Tužilaštva KS-a Sabina Sarajlija, koja je obavila razgovor s roditeljima i zamolila ih za strpljenje i još malo vremena. Nije im rečeno koliko i do kada će čekati nalaze koji nedostaju.

“Kažu, može sutra, prekosutra, može za pet dana, za mjesec. To nam nisu rekli, a jer ne znaju ni oni kad to može stići”, kazao je Muris Gadžun.

A dok se Kantonalno tužilaštvo Sarajevo ne privede istragu kraju, porodica Gadžun najavljuje tužbe protiv Kantonalne bolnice Zenica. Naša borba za istinom će trajati, jer dugujemo to Dženi, poručili su Amila i Muris Gadžun.

federalna.ba

Džena Gadžun porodica Haris Vranić Tužilaštvo KS
Irfan Čengić napad osumnjičeni Tužilaštvo KS
0 03.04.2024 13:20
Tužilaštvo KS Adnan Delić BH novinari Udruženje BH novinari
0 23.02.2024 17:18
ročište suđenje doktori Džena Gadžun
0 14.12.2023 14:08
Tužilaštvo KS pritvor Anel Bećirović
0 16.11.2023 11:38