videoprilog Kristine Marković (Federacija danas)

Spriječena katastrofa u Jablaničkom jezeru, problem ostaju velike količine otpada

Jablaničko jezero vrijedan je turistički biser naše zemlje. Ovo popularno odmorište neizostavna je destinacija za domaće i strane turiste tijekom ljetnih mjeseci. No dolaskom zime, potpuno druga slika -velike količine otpada na obali i u samom jezeru. Dobra vijest je da je spriječena ekološka katastrofa nakon nedavnog izlijevanja nafte u jezero uslijed prometne nezgode u kojoj su sudjelovale dvije cisterne.

Nakon što je u općini Konjic došlo je do izlijevanja nafte u Jablaničko jezero, brzom reakcijom nadležnih spriječeno je daljnje širenje zagađenja od nafte. Ribarska udruženja iz Jablanice i Konjica trenutačno prate situaciju. Slučajeva izlijevanja nafte bilo je i ranije, kažu, no tada nije zabilježen pomor ribe, a smatraju da će tako ostati i sada.

"Uslijed mrtve ribe morali bismo raditi program revitalizacije ribljih zajednica Jablaničkog jezera. To je skup projekat koji imamo u obavezi da radimo u slučaju da dođe do pomora ribe", pojašnjava Admir Šehić, tajnik Udruženja sportskih ribolovaca Glavatica Jablanica.

Ribolov je, naglašava Šehić, jedan od sportova izrazito popularan u vrijeme pandemije koronavirusa, kada mnogi žele provoditi vrijeme u prirodi. A priroda je ono na čemu Jablanica gradi svoju turističku ponudu koju ovakve nesreće mogu narušiti.

"Bilo koje odlaganje otpada, bilo kakva intervencija okoliša negativno utječe i na nas i na naše poslovanje bilo da je loša reklama ili neki stvarni događaj koji se desio, npr., izlijevanje nafte, sve to negativno utječe i na nas i na naš posao", istakao je Haris Ćosić, direktor Turističke agencije Visit Jablanica.

Nije zanemariva ni činjenica da tijekom zimskih mjeseci na površinu ispliva nemar stanovništva, posjetitelja, ali i onih koji bi trebali povesti više računa o Jablaničkome jezeru.

"Povlačenjem jezera sve smeće ostaje na obali. Mislim da svi snose krivicu. Ostaje nam problem plastike, drveća, možete naći od šporeta do buradi, jastuka, kreveta. U tom mulju ima svega", kaže Mirza Velić, mještanin sela Slatina.

Prošle godine su organizirali akciju čišćenja plaža koju planiraju provesti i ove godine. No trajno riješenje za ovakve probleme, ipak je kontinuirani rad na podizanju ekološke svijesti, kako bismo očuvali prirodne ljepote naše zemlje.

federalna.ba

Jablaničko jezero otpad
Jablaničko jezero
0 16.05.2022 18:33
Hong Kong plastika otpad
0 19.04.2022 09:44
Mjesec ostaci otpad udar
0 02.03.2022 11:03
Mostar otpad sortiranje reciklaža
0 09.02.2022 21:02