Sporna kupovina zgrade za sud izazvala krizu u Vladi Slovenije
(Izvor: Ilustracija/rtvslo.si)

Sporna kupovina zgrade za sud izazvala krizu u Vladi Slovenije

Očekuje se da ministrica pravosuđa Slovenije Dominika Švarc Pipan danas slovenskom premijeru Robertu Golobu na sto dostavi konačne zaključke vezane za spornu kupovinu zgrade za potrebe suda u Ljubljani.

Dolazi to nakon što je ministrica pravde jučer istupila iz svoje matične stranke Socijalnih demokrata (SD) koju potresa afera oko kupovine prostora za potrebe sudova.

"Hvala na cvijeću i sretno SD", napisala je u ponedjeljak ministrica pravosuđa Dominika Švarc Pipan.

Kako je potvrdila, stranci je poslala izjavu o napuštanju. Kako je također napisala, vodstvo stranke s njom ne komunicira već dvije sedmice. Nije dobila poziv na sjednicu konferencije i sjednicu Predsjedništva na kojoj je SD u ponedjeljak tražio izlaz iz najveće krize u povijesti stranke.

"Ne možete spasiti stranku SD isključivanjem. Više zavređuju oni koji vjeruju u socijaldemokraciju i žive je", navela je Švarc Pipan.

Ministrica pravosuđa i njezina matična stranka SD našli su se u središtu skandala nakon što je ministarstvo platilo 7,7 miliona eura prostor u Ljubljani, a pritom nije naručilo vlastitu provjeru cijene zgrade, već je prihvatilo naručenu procjenu vrijednosti od strane prodavatelja, poduzetnika Sebastjana Vežnavera. On je za nju 2019. godine platio 1,7 miliona eura.

Proteklih sedmica u rasvjetljavanje okolnosti spomenute kupnje krenula je i sama Švarc Pipan, uz potporu premijera Roberta Goloba. Švarc Pipan danas bi trebala izvijestiti premijera o svojim konačnim nalazima. Nakon prošlosedmične ponude ostavke, dogovorili su se da ga ministarica o tome obavijesti u roku od sedam dana.

Kako je proteklih sedmica objašnjavala Švarc Pipan, prevarena je u kupnji, a prstom je uprla u neke zvaničnike ministarstva i članove stranke, među kojima je i glavni tajnik SD-a Klemno Žibert koji je također dao ostavku na tu funkciju.

Između ostalog, Ministarstvo pravosuđa ishodilo je novu izmjeru zgrade. Površina prostora prema vještačenju geodeta Branka Kovača iznosi 6.258,3 metra kvadratnih, što je više od hiljadu metara kvadratnih od ugovorene, navedeno je u ponedjeljak.

U SD-u se, pak, posljednjih dana nekoliko puta govorilo o mogućim scenarijima za izlazak iz političke krize. Nakon u ponedjeljak održanih sastanaka nekoliko stranačkih tijela, donijeli su odluku da idu na izborni sabor u travnju.

Barem do tada na čelu SD-a ostaje dosadašnja predsjednica Tanja Fajon, a nakon ostavke Žiberta, funkciju će privremeno obnašati istaknuti član i predsjednik konferencije SD-a, kao i državni tajnik Matevž Frangež.

federalna.ba/AA
Slovenija kupovina zgrada Ljubljana
Nevzet ef. Porić Slovenija RTV Slovenija Bajram-namaz
0 11.04.2024 17:18
Borut Pahor Slovenija Miroslav Lajčak
0 10.04.2024 13:08
hakerski napadi neslaganje politika Slovenija
0 28.03.2024 10:36
Olaf Scholz Slovenija proširenje EU Zapadni Balkan
0 27.03.2024 09:57