Sporazum o sveobuhvatnoj saradnji Rusije i Irana privremeno suspendovan
(Izvor: Ilustracija)

Sporazum o sveobuhvatnoj saradnji Rusije i Irana privremeno suspendovan

Novi sporazum između Moskve i Teherana o sveobuhvatnoj saradnji privremeno je suspendovan zbog problema s kojima se suočavaju iranski partneri, javila je u utorak ruska državna novinska agencija RIA, pozivajući se na zvaničnika ruskog ministarstva vanjskih poslova.

-To je strateška odluka rukovodstva dviju zemalja. Proces je zaustavljen zbog problema koje imaju naši iranski partneri - izjavio je Zamir Kabulov, zvaničnik ministarstva vanjskih poslova za RIA.

Nije bilo komentara s iranske strane.

Rusija i Iran razvili su bliske veze posljednjih godina, suprotstavljajući se onome što smatraju pogubnom američkom vanjskom politikom, i u nastojanju da uspostave, kako tvrde, pravedniji multipolarni svjetski poredak.

Rad na novom velikom sporazumu između Moskve i Teherana najavljen je u septembru 2022. tokom sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i  tadašnjeg predsjednika Islamske Republike Ebrahima Raisija.

Raisi, tvrdolinijaš koga su smatrali potencijalnim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija, poginuo je kada se njegov helikopter srušio u maju, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Iran Rusija