Sporazum o suradnji Srbije i Frontexa u borbi protiv kriminala i ilegalnih migracija

Sporazum o suradnji Srbije i Frontexa u borbi protiv kriminala i ilegalnih migracija

Europska unija i Srbija potpisale su u utorak sporazum o operativnoj suradnji u upravljanju granicama s Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex) po kojem će snage Frontexa biti raspoređene ne samo na granicama Srbije s Bugarskom i Mađarskom, već i na granicama s trećim zemljama.

Sporazum će značajno pridonijeti zajedničkoj borbi protiv kriminala i ilegalnih migracija. Srbija čuva svoje granice, ali time štiti i čuva i sigurnost i stabilnost cijele Europe", rekao je srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji s europskom kolegicom Ylvom Johansson poslije potpisivanja dokumenta koji još trebaju ratificirati parlamenti EU i Srbije, prenosi Hina.

Srbija je uz sporazum dobila donaciju koju čini 56 vozila i nadzorna oprema, što je samo jedna u nizu donacija EU.

Johansson je navela da je posjetila granice Srbije s Bugarskom i Mađarskom, te da se uvjerila u dobru suradnju srpske policije i Frontexa.

Dodala je da će uz pomoć novog sporazuma pripadnici Frontexa moći biti raspoređeni i na granice s Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom, ali će se zajedničke aktivnosti realizirati pod zapovjedništvom Srbije.

"U borbi protiv mreže krijumčara migranata pokazali ste i posvećenost i rezultate", ocijenila je Johansson, istaknuvši da je "vidljivo smanjen" broj ilegalnih migranata iz Srbije u EU.

Stupanje na snagu ovog sporazuma zavisi od suglasnosti Europskog parlamenta, Vijeća EU i Skupštine Srbije.

Kada sporazum stupi na snagu, na zahtjev Srbije Frontex će moći će provoditi zajedničke operacije i raspoređivati stalni korpus europske granične i obalne straže bilo gdje na teritoriju Srbije, uključujući njezine granice sa susjednim zemljama koje nisu članice EU-a.

federalna.ba/Fena

Srbija Frontex
Srbija bračni par ubijstva neutralisali
0 16.07.2024 08:40
Srbija Egipat Aleksandar Vučić Abdel-Fattah al-Sisi
0 13.07.2024 14:43
Dragan Stojković Piksi selektor Srbija
0 12.07.2024 13:56
genocid izvještavanje Srbija Republika Srpska
0 12.07.2024 12:04