Specijalni program povodom Dana državnosti BiH

U četvrtak, 25. novembra, Federalna televizija će nizom prigodnih programa obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine. 

Redakcija informativnog programa će u svim svojim dnevnim emisijama obilježiti ovaj dan. Nakon produženih jutarnjih Vijesti koje su u programu od 8:00 do 8:40 sati, u specijalnom programu od 09:10 reporteri Federalne televizije će se javljati uživo i informirati gledatelje sa svih lokacija u Bosni i Hercegovini na kojima se obilježava Dan državnosti.
Specijalna emisija dijaloškog karaktera „Jučer, danas, sutra“ posvećena 25. novembru u programu je u 10:10 sati. Sanjin Bećiragić će u studiju ugostiti značajne osobe koje su učestvovale u stvaranju države, članove SUBNOR-a, mlade antifašiste. Pored samog značaja Dana državnosti, tema će biti i stanje u kojem se danas nalazi Bosna i Hercegovina, u okviru geostrateških i političkih okolnosti.

U okviru Dokumentarnog četvrtka, Federalna televizija premijerno prikazuje dokumentarni film „Zaim, čovjek s osmjehom“ autorice Elme Kazagić, posvećen Zaimu Imamoviću, legendarnom komandantu Prve drinske udarne brigade i 14. divizije Armije RBiH, ali i svim braniteljima Goražda. Ovaj film ispunjen je brojnim snimcima iz dana odbrane tog grada, donosi svjedočenja Zaimovih saboraca i prijatelja o komandantu kojeg je vojska voljela, a narod slavio, o oficiru kojeg je i u najtežim trenucima krasila hrabrost i smirenost vođe, o izvrsnom čovjeku koji je ljude dijelio isključivo na dobre i loše, a kojeg će u filmu njegov prijatelj ponajbolje opisati riječima: „Čovjek stećak, čovjek stijena, čovjek heroj, dobar drug“. 

Dan državnosti u 21:35h donosi i novu dekadu obrađenu u muzičko-dokumentarnom serijalu Zlatana Izetbegovića „Muzika jednog vremena“, devedesete. Sarajevska pop – rock scena, stvarana godinama i decenijama ranije, početkom ratnih zbivanja 90-tih, polako  nestaje. Četvorogodišnji rat, patnje i stradanja, uveliko će imati uticaja na sve sfere života pa tako i na muziku. Pokušali smo istražiti, koliko su nam to prilike dopuštale, ali i iskoristiti pronađeni arhivski materijal kako bismo ispričali priču o muzici koja je tokom ratnog perioda stvarana u ovom gradu, ali i o svim onim mladim ljudima koji su u njoj nalazili način kako da pobjegnu pa makar i za trenutak od zvuka granata. Na početku ratnih zbivanja, 1992. godine, značajan dio prijeratnih muzičara, solista i interpretatora napušta ovaj grad. RTV Sarajevo, kasnije TV BiH, kroz svoje studije Muzičke produkcije, akcent stavlja na kompozicije patriotskog karaktera. Muzika kod mladih ljudi postaje način odbrane od stvarnosti u kojoj su se zadesili. Pjesme koje stvaraju odjek su karaktera vremena u kojem su živjeli i stvarali. 

U 15:10 Federalna TV emitira film reditelja Nenada Đurića „Hiljadarka“. Ovaj film, rađen po scenariju Zilhada Ključanina priča priču o Atifu Kurtoviću, rudaru čiji lik se nalazi na novčanici od 1.000 dinara. Glavne uloge igraju: Branislav Trifunović, Aida Bukva, Nikola Kojo, Moamer Kasumović, Milutin Mima Karadžić.

Specijalna praznična izdanja imaju emisije „Lovci na blago“ (08:45h) i „Svako dobro“ (13:10h). 

Arijana Saračević Helać autorica je dokumentarca o KK Bosni i najvećem uspjehu  bosanskohercegovačke, ali i jugoslavenske klupske košarke. Ovo je priča o sportskom fenomenu jednog društvenog i političkog konteksta. Šta je bio ambijent, kakve su bile političke i društvene okolnosti, ko su bili ključni pojedinci koji su stajali iza ovakvog uspjeha? Sastav šampionske generacije: Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, Krvavac... Trener ove brilijantne generacije bio je Bogdan  Tanjević. Film je u programu u 11:10 sati.

U 14:00 sati Federalna TV emitira dokumentarni film „Tito“, koji govori o životu Josipa Broza Tita, od njegovog rođenja pa do smrti. Na potpuno novi objektivan način, filmom se pokušavaju prikazati usponi i padovi koji su obilježili period njegovog vladanja Komunističkom partijom Jugoslavije, 35-godišnjem neprikosnovenom upravljanju SFRJ, njegovom utjecaju na svjetsku političku scenu, ostavštini i porodičnim vezama. U filmu govore osobe koje su lično poznavale Tita, njegovi prijatelji, članovi porodice, historičari i neposredni saradnici.

Dan državnosti BiH 25. novembar specijalni program Bosna i Hercegovina Zaim Imamović muzika jednog vremena
Bosna i Hercegovina reprezentacija
0 29.05.2023 15:03
Cristiano Ronaldo Bosna i Hercegovina Portugal
0 29.05.2023 14:53
pljuskovi grmljavina Bosna i Hercegovina
0 29.05.2023 08:14
članica Bosna i Hercegovina Ujedinjene nacije Federalni radio
0 22.05.2023 17:53
Ujedinjene nacije Bosna i Hercegovina članica
0 22.05.2023 16:55
Bosna i Hercegovina prosječna plata
0 19.05.2023 20:43