Specijal Dave Chappellea: Genijalnost koja je izazvala cunami u Hollywoodu
(Izvor: Ilustracija)

Specijal Dave Chappellea: Genijalnost koja je izazvala cunami u Hollywoodu

Dave Chappelle, komičar kojeg smatraju jednim od najboljih svih vremena, nakon posljednjeg specijala za Netflix, „The Closer“,  teško će doći do novog angažmana s obzirom koliko bijesa je izazvao.

Od trenutka objave specijala, koji je premijerno prikazan prije nekoliko dana, nakon što ukucate ime i prezime komičara, naslovi koje možete vidjeti su: „Novi Netflixov specijal koristi komediju da prikrije mržnju“, „Jaclyn Moore bojkotuje Netflix nakon specijala Dave Chappella“, Dave Chappelle pod napadom nakon što je stao na stranu J.K. Rowling“…

Međutim, za ovog komičara cijela situacija nije ništa novo jer on radi ono što bi trebao raditi svaki veliki i priznati komičar. On govori istinu na duhovit način i pokreće teme koje se mnogi boje pokrenuti zbog „lavine“ koju znaju da će izazvati.

Chappelle je prema mnogim kritičarima, pa i priznatim kolegama u svijetu šoubiznisa najveći komičar svih vremena. Iako „The Closer“ jeste izazvao niz kritika Chappelle će ostati na samom vrhu svijeta komedije.

Na samom početku specijala, Chappelle je obavijestio publiku da će ovo biti posljednji specijal koji će raditi za Netflix. Chappelleov brutalan uvid u osjetljivosti bijelih feministica, LGBTQ zajednice, a posebno trans osoba nakon brojnih specijala učinila ga je neprijateljem broj jedan za nabrojane zajednice.

Naravno, sve nabrojano je opet bila tema specijala, a na samom startu započeo je sa filmskom idejom koja uključuje osvajačku skupinu vanzemaljaca koji su ustvari otišli sa Zemlje prije mnogo godina i sada se vraćaju kako bi je ponovo preuzeli. Chappelleov naslov filma je „Space Jews“, (Svemirski Židovi).  Nakon maestralnog otvaranja uputio se kroz minsko polje feminizma i LGBTQ pitanja i osjetljivosti trans osoba. Chappelleovi brilijanti uvidi o klasnim i rasnim pitanjima utkanim u feminizam i ideja da su „homoseksualci manjine sve dok ne moraju ponovo postati bijelci“ su tačni.

Međutim, kada zalazi u opasne vode transrodnosti, on je najbrutalnije iskren i kao komičar i kao filozof, njegove rečenice najviše vrijeđaju one koji su osjetljivi, a za svoje ciljeve bore se iz komfora. Kako Chappelle kaže „u svoju protestnu šetnju idu sa autobusom u kojem su u uniformisanoj odjeći“.

Urnebesna hereza se nastavlja kada ističe da je Caitlin Jenner (bivši Bruce Jenner) osvojila nagradu za ženu godine kad je bila "žena", uprkos tome što nikada nije imala menstruaciju, što je u Chappelleovim riječima isto kao da je  Eminem osvojio crn*** godine.

Chappelle zatim pokazuje svoje komično umijeće kada suptilno prebacuje brzinu prema kraju emisije, dok prepričava priču o svom prijateljstvu s trans komičarom po imenu Daphne. Ova sekvenca je izvrsno izvedena i smiješna, ali i izuzetno emotivna i dirljiva.

Chappelle je optužen da je nasilnik protiv bespomoćnih i slabih, poput LGBTQ zajednice. Međutim on u  'The Closer' naglašava, kako bi ukazao na apsurdnost ove optužbe, ogromnu kulturnu moć LGBTQ zajednice. Chappelleov dokaz za njegovu tvrdnju je da je reper Da Baby zapravo ustrijelio i ubio nekoga u Walmartu u Sjevernoj Karolini i da mu se karijera nije pokolebala, ali kada je izgovorio homofobične primjedbe, LGBTQ zajednica brzo ga je otkazala.

Nigdje kulturna moć LGBTQ zajednice nije toliko evidentna kao što je to slučaj s pregledima Chappelleovog vlastitog djela. Publika je obožavala specijal „Sticks and stones“ koji je dobio ocjenu 99 na Rotten Tomatoesu, dok su mu kritičari dali jadnu ocjenu od 35%. Vidite, probudili su se, posebno oni u establišment medijima ili oni koji se nadaju da će raditi u establišment medijima, i koji nisu htjeli priznati da je Chappelleova brilijantnost i genijalnost moguća, jer je to za njih ekvivalent zločinu iz mržnje.

'The Closer' izgleda da je donekle sličan. Pročitao sam nekoliko recenzija emisije, sve negativne, ali zanimljivo, u Rotten Tomatoes -u, dok publika ocjenjuje 'The Closer' na 96%, i nijedan kritički rezultat nije naveden na sve i samo jedna recenzija je objavljena (negativna je).

Nažalost, Chappelleov trenutni ugovor s Netflixom je istekao, i ne bih se iznenadio da ne bude produžen. Probuđeni val je tsunami i zahvatio je cijeli Hollywood. Čak i ako ih to košta, Netflix će radije dozvoliti njegov maestralan rad, a ne dati publici ono što žele da čuju i gledaju.

Moja preporuka je da pogledate 'The Closer' i uživate u sjaju i komičnoj genijalnosti Davea Chappellea, dok možete, jer pod udarom ovako jakog lobija Chappelle bi nažalost mogao izgubiti ovu bitku i „The Closer“ bi mogao biti ukinut.

federalna.ba

Dave Chappelle genijalnost Netflix Hollywood LGBTQ transrodne osobe