Španski sud ukinuo zaštitu španskim klubovima koji žele Super ligu
(Izvor: Ilustracija)

Španski sud ukinuo zaštitu španskim klubovima koji žele Super ligu

Španski sud ukinuo je mjere koje su štitile klubove koji su htjeli da osnuju elitnu Super ligu, od kažnjavanja Evropske fudbalske unije (UEFA) i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

U sudskim dokumentima u koje je Associated Press danas imao uvid, sud u Madridu saopštio je da ukida pravnu zaštitu pošto čak iako klubovi budu kažnjeni, to ih ne bi spriječilo da nastave sa planom za formiranje novog takmičenja koje nije pod kontrolom UEFA.

Prošlog aprila 12 klubova je pokušalo da osnuje Super ligu, taj plan propao je za 48 sati pošto je većina odustala, izuzev Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

"Ni na koji način nije pokazano da bi prijetnja kaznama za tri kluba dovela do nemogućnosti realizacije projekta", navela je sutkinja Sophia Hill.

Ona je odbacila zabrinutost klubova da bi kazne vodećih svjetskih fudbalskih organizacija uništile njihove šanse za privlačenje sredstava za Super ligu.

Na presudu se može uložiti žalba.

Drugi španski sudija je prošlog aprila naredio FIFA-i i UEFA-i da se "uzdrže od bilo kakvih preduzimanja mjera ili izdavanja bilo kakve izjave koja sprečava ili ometa, direktno ili indirektno, pripremu evropske Super lige".

Taj potez uslijedio je usred prijetnji da će klubovima iz Super lige biti zabranjeno da igraju u Ligi prvaka.

federalna.ba/Beta

Španija sud kazne Super liga
Španija Ermine oluja
0 26.09.2022 17:39
Ado Alagić Gabela Španija Španjolska
0 25.09.2022 15:03
Španija Italija mafija
0 20.09.2022 18:31
Španija suša građevine
0 20.09.2022 12:59