Španski socijalisti pobjeđuju na katalonskim izborima dok separatisti gube
(Izvor: EPA-EFE/Quique Garcia)

Španski socijalisti pobjeđuju na katalonskim izborima dok separatisti gube

Katalonska socijalistička partija (PSC), predvođena bivšim španskim ministrom zdravlja Salvadorom Illom, obezbijedila je regionalnim izborima 42 mjesta u parlamentu, dok je Stranka JxCats, koja se zalaže za osamostaljenje Katalonije, osvojila  35 mjesta, pokazuju rezultati nakon 99 odsto prebrojanih glasova.

Rezultat PSC je ispod praga od 68 mjesta za skupštinsku većinu, što znači da će im biti potreban savez sa drugim strankama da bi mogli da formiraju vlast, prenosi BBC. Sadašnja vladajuća partija Katalonska republikanska ljevica (ERC) pretrpjela je težak poraz, pa je sa 33 mjesta u parlamentu pala na 20, izgubivši gotovo 200.000 glasova.

Rezultati pokazuju da su socijalisti španskog premijera Pedra Sancheza pobijedili na regionalnim izborima u Kataloniji, pošto su poražene stranke koje se zalažu za nezavisnost od Madrida. Prema podacima Vlade Katalonije, podrška nezavisnosti pala je na 42, sa 49 odsto u 2017.

U kampanji uoči ovih izbora, pitanje odnosa Katalonije sa ostatkom Španije gurnuto je u drugi plan drugim izazovima, kao što su suša u regionu i stambena kriza. 

federalna.ba/Srna

Španija izbori