Španska policija uhapsila 197 članova bande uz pomoć Europola

Španska policija uhapsila 197 članova bande uz pomoć Europola

Španska nacionalna policija u petak je saopštila da je uhapsila 197 članova mreže organizovanog kriminala u 29 istraga koje su podržali Europol i Evropska unija (EU).

Tokom istrage policija je zaplijenila velike količine droge i 4,2 miliona eura u gotovini.

Istraga je uglavnom bila usmjerena na razbijanje kriminalnih mreža koje se bave trgovinom drogom.

Europol je označio pomenute grupe kao veoma utjecajne i spremne da upotrebe nasilje i vatreno oružje kako bi unijeli ogromne količine droge na kontinent.

Među privedenim, 33 su bili bjegunci, od kojih su neki smatrani "izuzetno opasnim", saopštila je policija. Vlasti EU-a su identificirale šestoricu pritvorenika kao “glavne mete”.

Uhapšeni dolaze i iz 34 zemlje, uglavnom evropske, ali i Kanade, Kolumbije, Libana, Maroka, Nigerije, Somalije, Urugvaja i Venecuele.

Oni se sumnjiče za trgovinu drogom, prevaru, pranje novca, seksualne zločine i posjedovanje oružja, navodi se u saopštenju policije.

Tokom istrage, policija je zaplijenila i skoro pet tona kokaina, 1,8 tona hašiša, 1,3 tone marihuane, 3.300 tableta ekstazija, 28 komada oružja i 4,2 miliona eura u gotovini.

Španija je poznata kao jedna od glavnih evropskih ulaznih tačaka za trgovinu drogom, koja se isporučuje iz Južne Amerike.

U međuvremenu, policija je zaplijenila imovinu vrijednu oko 12 miliona eura i zamrznula bankovne račune u vrijednosti od deset miliona eura, koji pripadaju osumnjičenim članovima kriminalne bande.

federalna.ba/AA

Europol Španija hapšenje